Szövés, lábbeli és a jurtaigazítás

2019.06.26. 07:00

Sűrű nyár elé néznek a kézművesek Zalában

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Gébárti Kézművesek Háza ezen a nyáron is gondoskodik róla, hogy ne heverjenek tétlenül az alkotni vágyó kezek.

Magyar Hajnalka

Állandó otthont kap a jurta Fotó: Pezzetta Umberto

Az egyesület, valamint a Kovácsmíves Céh szervezésében ezekben a napokban zajlik Gé­bárton a VI. kovácsművészeti szaktábor, e héten a haladók ütik a vasat, az előző etap pedig a kezdők fejlesztéséről szólt. A kovácsműhely be­népesedésével párhuzamosan a jurta körül is beindult az élet, hiszen hamarosan állandó lakhelyet kap az ősmagyar nemezsátor, ahol már felújítva, kicsinosítva szeretnék felállítani a szakemberek.

Július első fele a szövésről és Hetés népművészeti kincséről szól az egyesület háza táján. Július első hetében Rokkától a szövőszékig címmel országos fonó- és szövőtábort szerveznek, amelynek a zalaszombatfai Fumu Ház és Hetési Szőttes Múzeum ad otthont. Július 6-án kiállítás nyílik Hetés, egy nehéz sorsú néprajzi tájegység címmel a városi hangversenyteremben, a tárlaton múzeumi anyagok és megújítási törekvések egy­aránt helyet kapnak. Július 8-tól újabb tábor indul Gébárton, ahol a szlovén és magyar népművészek és dizájnerek Hetés történelmi viseletét gondolják újra. A hónap utolsó hetében pedig országos kéregfeldolgozó és fafaragó tábort fogad a gébárti kézművesház.

Állandó otthont kap a jurta Fotó: Pezzetta Umberto

Az egyesület idén is részt vesz augusztusban a budai Várban otthonra lelt Mesterségek ünnepén, az idei kiemelt téma a lábbeli. Szeptember elején országos fazekastábor, majd újabb fafaragó-össze­jövetel ígérkezik, utóbbi a Kárpát-medencei tradicionális sírjelpark számára készülő haranglábat hozza tető alá, egyszersmind a fazsindelyezés technikáját is tovább éltetve.

A Kézművesek Háza július elején „Hejj regő rejtöm” címmel népzenei tábort indít, duda, furulya és népi ének témakörben. A hónap második felében a pécsi képzőművészeti gimnázium diákjai népesítik be a házat, szokásos nyári művésztelepükre érkezve. Nem sokkal később érett művészek váltják fel az ifjakat, július 29-től augusztus 9-ig tart a 28. GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep. A műfaj idén a festészet, művészeti vezető Budaházi Tibor. Augusztusi esemény még a Hagyományok Háza tábora, amelyet a kézművesképzések oktatóinak szerveznek.

A ház bővítése is zajlik, már formát öltött a jurta félig földbe mélyített otthona. A közelgő avatás alkalmából kiállítás nyílik majd Szelestey László néprajzkutató (lapunk egykori munkatársa) gyűjteményéből, s egy foglalkoztató füzet is napvilágot lát a Kézművesek Házáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában