gyerekegyetem

2019.06.28. 14:00

„Kistudósok” lépnek ki a kanizsai tábor kapuján

Fürdőbombát, csillámos zselészappant és gumicukrot is készíthettek tegnap a Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszának élménytáborában, a természettudományos gyerek­egyetemen az általános iskolás fiatalok.

Benedek Bálint

Az élménytáborban Kovács Barbara kutatási asszisztens segít Luksics Mária Nikolettnek a csillámos zselészappan elkészítésében Fotó: Szakony Attila

A Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány és a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ természettudományos ismereteket népszerűsítő gyerekegyetemének izgalmakban bővelkedő tábora egyre népszerűbb az általános iskolások körében. A fiatalok ilyenkor a környezetünkkel, valamint a vizeinkkel kapcsolatos érdekes foglalkozásokon vesznek részt, és a víztisztítási technológiákkal ismerkedhetnek meg játékosan. A testközelből átélt tapasztalatokkal felkeltik az érdeklődést a földrajz, a fizika és a kémia iránt.

Pestiné Dervarics Ilona, a központ kutatási asszisztense felügyeli a tábor zökkenőmentes lebonyolítását. Mint elmondta: a nagy hőség ellenére a fiatalok lelkesek, a 24 fős társaság tagjainak színes programokat kínálnak.

Az élménytáborban Kovács Barbara kutatási asszisztens segít Luksics Mária Nikolettnek a csillámos
zselészappan elkészítésében Fotó: Szakony Attila

A bázisuk egész héten az egyetem , ahol különféle ismeretterjesztő előadások várták őket, de az informatikában is elmélyedhettek.

– A rendőrség kutyabemutatót tartott és baleset-megelőzési tanácsokat adott – folytatta a kutatási asszisztens. – Ugyancsak életre szóló élményt éltek át a tűzoltók interaktív bemutatója során, ahogyan a Csónakázó-tó partján tett kirándulás, a sorversenyek mind a fejlődésüket szolgálták. Utóbbi jelentősége szintén fontos, hiszen csapatokban dolgoznak és alkotnak a gyerekek, ezáltal fejlesztve az együttműködés képességét.

 

Csütörtökön viszont már alig várták, hogy fehér köpenyt húzhassanak és valami maradandót alkossanak. Ottjártunkkor az egyik csoport citromsav, szódabikarbóna, keményítő, illóolaj, ételfesték és kókuszolaj felhasználásával a vízben pezsgő fürdőbombát készített, míg egy laborral odébb a fiatalok víz, színezék, folyékony szappan, zselatin, valamint csillámpor hozzáadásával látványos zselés szappant alkothattak.

A tábor mai zárórendezvényén minden részt vevő gyermeket ünnepélyesen Kistudóssá avatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában