Avatás

2019.06.11. 07:00

Kibővítették önerőből a millennium évében elkészült csödei emlékművet

A II. világháború áldozatai tiszteletére két évtizede állított emlékmű kibővítésével tiszteleg az I. világháborús hősök, valamint az 1848/49-es és az 1956-os forradalmak emléke előtt a zalai kisközség önkormányzata. A falu millenniumi parkjában vasárnap tartották az avatóünnepséget.

Gyuricza Ferenc

Az emlékműnél Vigh László mondott beszédet

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Csödén hagyományosan pünkösdkor rendezik meg a falunapi programsorozatot, amelyet rendszerint a II. világháborús emlékműnél tartott megemlékezéssel és koszorúzással nyitnak. Így történt ez idén is, annyival kibővítve, hogy a település önkormányzata az 1848/49-es és az 1956-os forradalmak, valamint az I. világháborús hősi halottak és áldozatok emléke előtt tisztelgő résszel tette teljessé a már meglévő emlékművet.

Horváth József, a község polgármestere lapunknak elmondta: a millenniumi emlékparkban található, még 2000-ben, az első falunapi ünnepségen felavatott emlékművet önerős beruházásként egészítették ki két új szárnnyal. Az I. világháború frontjain elesett néhai csödeiek személyazonossága a faluból elszármazott, jelenleg Zalalövőn élő Horváth István kutatómunkájának köszönhetően vált ismertté, így a II. világháborús áldozatokhoz hasonlóan az ő nevüket is felvésték az emlékműre.

Az emlékműnél Vigh László mondott beszédet
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Az új oszlopok leleplezését követően Vigh László ország­gyűlési képviselő mondott beszédet. Gondolatait azzal kezdte: akikért az emlékművet állították, azok korábban haltak meg a kelleténél, ám áldozatuk nem volt hiábavaló, hiszen néhány évtizeddel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc után például olyan gazdasági fellendülés következett be hazánk életében, amire korábban nem volt példa.

– A legdrágábbat, az életüket adták hazánkért, Magyarországért. Emlékük élni fog, míg az emlékmű áll, és amíg az emlékezők élnek – mondta a képviselő, majd arról is beszélt, hogy az I. világháborút lezáró trianoni békediktátum magyarokat, családokat választott szét, s ezek a sebek ma is élnek a nemzet emlékezetében.

A leleplezett emlékművet Perjesiné Máté Róza nagyrákosi református lelkész és Horváth István Sándor zalalövői katolikus plébános áldotta meg, illetve szentelte fel. Utóbbi a falu mint lakóhely és életközösség értékeiről beszélt, annak megőrzésére kérte a jelenlévőket. A megemlékezést követően szintén a helyi hagyományoknak megfelelően kulturális és szórakoztató műsorszámokkal folytatódott a falunapi program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában