Pusztuljanak?

2019.06.12. 07:00

Ismeretlen tettes szeméttel zárta le a madarak költőüregét Bezeréden

A madártani egyesület helyi aktivistája fedezte fel, hogy a falu melletti partoldalban ismeretlenek különféle hulladékokkal betömködték az ott megtelepedett gyurgyalagok költőüregeit.

Varga Andor

Az egyik eltömködött fészkelőhely Fotó: Iván Miklós

Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zalai titkára elmondta: a telep 3-4 éve keletkezett, földmunkák következtében. Ideális fészkelőhely gyurgyalagoknak, amelyek rövidesen meg is jelentek ott. Az első években csak 1-2, most viszont már 6-8 pár fészkelt az út mentén.

– Tagtársunk hívott hétfőn, hogy valaki mindenféle hulladékkal (nejlonzacskó, sörösdoboz, tégladarab, pillepalack, papírgalacsin…) eltömködte a járatokat – mesélte Darázsi Zsolt. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyet „tréfából” csinálnak emberek, akik nem gondolnak tettük következményére. Esetleg – és ez a gyakoribb – méhészek akciójáról van szó, akik így akarják elejét venni, hogy a madarak megdézsmálják az állományukat. Pedig ez nem számottevő, én is méhészkedtem a környéken 60 családdal, és mindig békében megvoltunk a madarakkal.

Az egyik eltömködött fészkelőhely Fotó: Iván Miklós

A járatok betömése a bent rekedt madarak éhhalálához és az elárvult tojásokban a fiókák pusztulásához vezet. Miközben a gyurgyalag fokozottan védett madár, egyedenként 100 ezer forint eszmei értékkel, vagyis ami történt, bűncselekményi kategória. A madarászok jelezték a történteket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak.

És a járatokat felszabadították hétfőn – majd megtették újra kedden is, mert a „dugókat” pótolta az ismeretlen tettes. A természetvédők ígérik: a következő időszakban figyelni fogják a helyszínt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában