stresszes, de elviselik

2019.06.21. 14:00

Elkezdődött a gólyafiókák gyűrűzése Nagykanizsán

A megye gólyafiókái kaptak azonosító gyűrűket csütörtökön a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakembereinek jóvoltából. Az első állomáson a miklósfai városrész központjában fészkelő családokat látogatták meg.

Benedek Bálint

Első állomásként a miklósfai városrészben található három fészket vizsgálták meg a szakemberek. Az egyikben három, öthetes fiókát találtak, melyeket a fészekből kiemelve a földön két azonosítóval láttak el

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A fészekhez való biztonságos feljutást segítő áramszolgáltató munkatársai és a nemzeti park maroknyi csapata még csak a földön intézte a papírmunkát, de a gólyaszülők már izgatottan szálltak a fészekből a környező házak tetejére. Mintha megérezték volna, hogy a nagy készülődés miattuk van. Igazuk lett, hiszen a fiatal, néhány hete született fiókáik kapták meg divatos és hasznos gyűrűiket.

– A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve gólyaroadshow-t tartunk – mondta Szinai Péter, az igazgatóság zoológiai-ökológiai szakreferense. – Egy pályázat keretében eléggé sok, gólyákkal kapcsolatos beavatkozást bonyolítottunk le az áramszolgáltatóval közösen. Ezek között szerepelt például fészekmagasítás, illetve könnyítés, valamint fészek-alap készítése. A fehér gólyákat gyakran éri áramütés, illetve előfordul az is, hogy felső vezetékbe ütköznek, ezért különféle szigetelésekkel madárbarát környezetet alakítottunk ki számukra. A nemzeti park működési területén 150 ilyen beruházás történt az elmúlt időszakban.

Első állomásként a miklósfai városrészben található három fészket vizsgálták meg a szakemberek. Az egyikben három, öthetes fiókát találtak, melyeket a fészekből kiemelve a földön két azonosítóval láttak el. Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A szakreferens hozzátette: a fiókákat kiemelik a fészekből, s a földön biztonságos körülmények között kapnak egy egyedi jelölést, vagyis egyedi sorszámú fémgyűrűt erősítenek a lábukra. Ezenkívül a hatékonyabb nyomon követés miatt egy színes bilétát is kapnak, melyet akár kézi távcsővel a távolból is könnyedén le lehet olvasni. A beavatkozás az állatra nézve némi stresszel jár ugyan, de jóval kevesebbel, mintha meglátna egy ragadozót.

A nagy koncentrációt igénylő folyamatokra a járókelők közül többen is felfigyeltek.

Szász Benedek, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetmegőrzési osztályának természetvédelmi asszisztense a gyűrűzést követően óvatosan helyezte vissza a gólyafiókát a fészekbe Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A közelben élő Németh Géza pontosan tudja, a környék öt fészkében mindig laknak családok. Elmondta: emlékszik olyan esetre, amikor tavasszal hóban érkeztek meg, s akkor a közeli bolt tetejére szórtak nekik élelmet. A helyiek számára öröm, hogy Miklósfa klímáját kifejezetten kedvelik a gólyák.

Hasonlóan vélekedett a fészekkel szemközti házban élő Bíró Györgyné, aki a családjával évek óta nyomon követi a szaporulatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában