Az elpusztult falvak tiszteletére

2019.05.28. 12:00

Tizedszer indították el a Szentandrás gyalogtúrát Zalabaksán

A falubeli Szentandrás emlékműtől szombaton tizedszer indította el a török korban elpusztult falvak emlékére az úgynevezett Szentandrás gyalogtúrát a helyi Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület.

Gyuricza Ferenc

A túra néhány résztvevője, az élen csesztregiekkel

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az emlékmű és a túra a község egyik elődtelepülése, Szentandrás nevét viseli. Ez egyike volt azoknak a zalai falvaknak, amelyek a török hódoltság idején haltak ki.

A túra néhány résztvevője, az élen csesztregiekkel
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Berkes József, a civil szervezet korábbi elnöke a program nyitányaként elmondta: a gyaloglás a néhai szentandrási templom helyén ugyancsak az egyesület kezdeményezésére évekkel ezelőtt felállított keresztig tart, Sohár László túravezető irányításával.

A programban nemcsak Zalabaksa lakói vettek részt, évről évre egyre többen csatlakoznak a környező településekről – ezúttal főként Csesztregről, a Korhatártalanok Klubjából érkezett az erősítés –, de mindig vannak olyan, távolabb élő túrázók is, akik a környéken pihennek, s úgy csatlakoznak a résztvevőkhöz.

A mintegy tíz kilométeres, a térség természeti értékeit is bemutató túrát – ugyancsak a már kialakult hagyományok jegyében – piknikkel kötötték össze, ez utóbbit az egykori földvár sáncai helyén szervezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában