A boldoggá avatás egyéves évfordulóján

2019.05.03. 11:00

Szobrot avattak Brenner János tiszteletére Zalacsében

Boldoggá avatásának egyéves évfordulóján, szerdán szobrot avattak az 1957-ben vértanúhalált halt fiatal pap, Brenner János tiszteletére. Boa Endre alkotását a Mikó György vezette Erdeifaluért Alapítvány által létesített Trianon Emlékparkban helyezték el.

Gyuricza Ferenc

Dr. Székely János megyés püspök Brenner János zalacsébi szobra előtt beszédet mond. Az alkotás Boa Endre munkája Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

A szobrot dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye püspöke szentelte fel, aki Brenner Jánost példaként állította a jelenlévők elé. Többször megemlítette tántoríthatatlan hitét, keresztényi elkötelezettségét, amelyért végül az életét adta. Példaként említette azokat a Közel-Keleten élő hívő keresztényeket is, akik ma szintén életüket kockáztatják vallási meggyőződésük miatt, de szólt arról a – mint fogalmazott – nemzeti sorstragédiáról is, hogy 1956 óta mintegy hatmillió megfogant magzatnak vették el az életét az abortuszok során.

Dr. Székely János megyés püspök Brenner János zalacsébi szobra előtt beszédet mond. Az alkotás Boa Endre munkája Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Szoboravató beszédet Kiss Bódog Zoltán, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének Zala megyei elnöke mondott. Ő is kitért boldog Brenner János halálának körülményeire, mint mondotta: ma már vitathatatlan tény, hogy a Kádár-érában üldözték a papokat, és ennek a katolikus felekezet volt az elsődleges célpontja. Brenner János nemcsak a hite és a meggyőződése miatt vált áldozattá, hanem azért is, mert az ország azon szegletében védte a keresztény hitet, amely az 56-os események utáni menekülések elsődleges céliránya lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában