Vívómester

2019.05.30. 12:53

Szabó János emlékére táblát avattak Nagykanizsán

Emléktáblát avattak szombaton tisztelői Szabó János katona vívómester emlékére.

Szabó Zsófia

A képen: az ünnepség szervezői, Szabó János tisztelői Fotó: ZH archív

Az 1907-ben született Szabó János tüzéri munkája során bővítette vívótudását, amelynek jóvoltából a II. világháború idején sporttiszt-és segéd vívómesterként szolgált csapategységénél. A háború és a hadifogságban töltött évek után visszatért Magyarországra, ahol, többek közt kivette részét a szolnoki Vasutas Egyesület vívó szakosztályának újjászervezésében, továbbá megalakította a kisújszállási Lokomotív vívószakosztályt. Később megfosztották tiszti rangjától, majd a Dunántúlra költözött, és elindította a tapolcai, keszthelyi és kanizsai vívást. Főleg az utánpótlás terén alkotott nagyot. A keze közül került ki több területi, vidéki, országos ifjúsági bajnok, nemzetközi versenyeken és olimpiákon is szerepeltek tanítványai – idézte fel a katona vívómester életútját Gausz Tamás, a Magyar Szablyavívó Iskola képviseletében. Elmondta: a hétvégi, Russay-csarnokban tartott, országos bajnoksággal egybekötött ünnepséget összefogással szervezte meg az NTE 1866, a Vivere Alapítvány, a Magyar Szablyavívó Iskola és a Magyar Honvédség.

A képen: az ünnepség szervezői, Szabó János tisztelői Fotó: ZH archív

-A tábla -illetve az avató ünnepség ötlete Kiss György vívómesternek köszönhető, aki tanítványa volt Szabó Jánosnak. Az emléktábla pedig közadakozásnak köszönhetően születhetett meg. A katona vívómester emlékét többek közt azért is szeretnénk megőrizni, mert Tapolcán és Nagykanizsán ő indította el a vívás sportkereteken belül történő oktatását – mondta Gausz Tamás.

Az emléktáblát később helyezik majd el az Ady utca 1. számnál lévő épületen, ahol az első vívóedzéseket tartotta Szabó János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában