tíz helyszínen várják az ügyfeleket május 25-26-án

2019.05.13. 07:00

Rendkívüli ügyintézés a választás hétvégéjén Zalában

A kormányablakok és okmányirodák a választásokat megelőző időszakban is prioritásként kezelik a személyazonosításra alkalmas okmányok ügyintézését. Így lesz ez az európai parlamenti választást megelőző szombaton és a választás napján is. Szombaton 8 és 14 óra között, vasárnap 6 és 19 óra között Zalában tíz helyszínen biztosítja a kormányhivatal az ügyintézés lehetőségét.

VL

􀀐􀀈􀀅􀀐􀀊􀀃 􀀎􀀄􀀈􀀑􀀂

–Áder János köztársasági elnök úr 2019. május 26-ára tűzte ki az európai parlamenti választások időpontját –bocsátja előre dr.Sifter Rózsa kormánymegbízott. Mióta az Európai Unió tagjai vagyunk, ez a negyedik választás, amin a magyar állampolgárok szavazhatnak. Ugyanakkor ez a mostani voksolás,teszi hozzá a kormánymegbízott, fontosabb minden eddiginél, hiszen többről döntünk, mint a következő 5 év.

–A cél továbbra is az, hogy támogatni tudjuk a magyar gazdaságot, ideértve a magyar gazdákat is, továbbá, hogy folytathassuk azt az utat, amin elindultunk. S ahhoz, hogy élhessünk ezen fontos állampolgári jogunkkal, a voksoláson való megjelenésre mindössze fél órát kell szánni az életünkből – jegyzi meg dr. Sifter Rózsa.

Dr. Sifter Rózsa Fotó: ZMKH/Harmath Virág

A választásra jogosult állampolgárok azonban csak a jogszabályban előírtak szerinti érvényes okmányok birtokában élhetnek szavazati jogukkal, figyelmeztet a kormánymegbízott. A korábbi évek tapasztalatai pedig azt mutatják: sokan a választást megelőző napokban vagy a választás napján szembesülnek azzal, hogy okmányuk lejárt, esetlege l veszett, ezért a kormányhivatal lehetőséget biztosít arra, hogy a szavazáshoz szükséges, érvényét vesztett okirat pótolható, beszerezhető legyen a kormányablakokban, okmányirodákban.

–A korábbi választási időszakok során kialakított jó gyakorlat folytatásaként idén is gondoskodunk arról, hogy a szavazás hétvégéjén, azaz szombaton és vasárnap a választópolgárok pótolhassák a voksoláshoz szükséges okmányaikat,így például lehetőség lesz ideiglenes személyazonosító igazolvány, személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány kiállítására, továbbá az elkészült okmányok átvételére –sorolja dr. Sifter Rózsa.

Május 25-én 8-tól 14 óráig, 26-án 6 órától 19 óráig Zala megyében tíz helyszínen biztosítják az ügyintézés lehetőségét. Nyolc kormányablakban: Nagykanizsán, Keszthelyen, Hévízen, Lentiben,Letenyén, Zalaszentgróton, Zalakaroson és Zalaegerszegen a Kossuth utca 17-19. szám alatti kormányablakban,továbbá két okmányirodában:Pacsán és Zalalövőn. (Zalaegerszegen a Munkácsy utcában, az egykori Zóna épületében található kormányablak az EP választás napján nem tart ügyfélfogadást.)

A kormányablakok pontos nyitva tartása és a kormányablak-buszok menetrendje elérhető a kormányhivatal honlapján és a Facebook-oldalán is. –A közigazgatás 2011 ben megkezdett átalakítása óta számos eredménnyel büszkélkedhetünk –folytatja dr.Sifter Rózsa. –Az országban több száz kormányablak nyílt, és emellett 11 kormányablak-buszt is üzembe helyeztek,ebből egyet Zala megyében. Ezek, mint mobil ügyfélszolgálati irodák, napi szinten szolgálják az állampolgárokat, megkönnyítve közigazgatási ügyeik intézését. A Zala megyében működő kilenc kormányablak tavaly 330 616 ügyfelet fogadott, idén április végéig bezárólag pedig összesen 113 929 fő vette igénybe a kormányablakok szolgáltatásait. Míg tavaly átlagosan napi 1375 ügyfelet szolgáltak ki a megyében található kormányablakok, ez a szám idén 1418-ra emelkedett. A még teljesebb ügyintézés érdekében a helyi kormányablakok épületében, négy helyszínen, Lentiben, Zalaszentgróton, Letenyén és Keszthelyen NAV-ügyfélszolgálatok is az állampolgárok rendelkezésére állnak, emeli ki dr. Sifter Rózsa.

–Magam és a munkatársaim nevében biztosíthatom arról az állampolgárokat, hogy mi az uniós választás napján és azt megelőzően is azon leszünk, hogy gördülékenyen menjen az esetlegesen lejárt és as zavazáshoz szükséges okmányok ügyintézése –hangsúlyozza a kormánymegbízott. –Arra biztatok minden magyar állampolgárt, hogy éljen szavazati jogával, és lehetőség szerint vegyen részt az európai parlamenti választáson. Én a családommal biztosan ott leszek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában