Szolgálatot teljesítenek

2019.05.11. 07:00

Pro Urbe és Sport Mecénása díjakat adtak át a zalaegerszegi ünnepi közgyűlésen

Kövér László, az Országgyűlés elnöke adta át Balaicz Zoltán polgármesterrel a Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címeket és a Sport Mecénása díjat az ünnepi közgyűlésen.

Szabó Judit

Elöl a kitüntetettek, dr. Szász Péter, Francoise Debeaupte és dr. Császár Tamás. Mögöttük Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke, Balaicz Zoltán, dr. Kövér László, Vigh László országgyűlési képviselő és dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Kövér László: a vidéki Magyarország a nemzet nagy lehetősége

A város napja, május 13. alkalmából pénteken tartották a közgyűlést a díszteremben. A rendezvényt közös ima előzte meg a Mária Magdolna Plébániatemplomban, majd megkoszorúzták Zalaegerszeg első polgármestere, Kovács Károly emlékkövét. A díszteremben Balaicz Zoltán ünnepi beszéde után dr. Kövér László az Országgyűlés nevében is megköszönte a két Pro Urbe díjasnak, a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend nővéreinek, valamint dr. Császár Tamás címzetes egyetemi docensnek, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház osztályvezető főorvosának a munkáját. Mint fogalmazott: közös tulajdonságuk, hogy a saját életükön messze túlmutató szolgálatot teljesítenek. Megköszönte a helyi sportot támogatók tevékenységét is, és gratulált a ZTE FC-nek az NB I-be kerüléshez.

A házelnök az ország eredményeit úgy összegezte: 2010 óta az állam szolgálja, s nem kiszolgáltatja nemzetét. A vidéki Magyarországot a nemzet nagy lehetőségének nevezte.

– Ez egyszerre kell jelentse a falvak és az olyan városok lehetőségeinek bővítését, mint Zalaegerszeg. Ezért vállalta át a kormányzat Zalaegerszeg 2 milliárd 200 millió forintnyi adósságát, és mindazokat a feladatokat, melyekből az adósság keletkezett.

Elöl a kitüntetettek, dr. Szász Péter, Francoise Debeaupte és dr. Császár Tamás. Mögöttük Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke, Balaicz Zoltán, dr. Kövér László, Vigh László országgyűlési képviselő és dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

 

Kövér László hozzátette: ezért ítélt meg a kormányzat Zalaegerszeg részére a Modern Városok Programjának 3800 milliárd forintos fejlesztési forrásából 2019. május 6-ig 221 milliárd forintnyi támogatást, s ezért nyújtott infrastruktúra-fejlesztésre további 2,5 milliárd forintot. Zalaegerszeg jól gazdálkodik, és sokat tesz hozzá az ország fejlődéséhez is, mondta, kiemelve a járműipari tesztpálya jelentőségét. Kövér László kitért a kormány családtámogatási intézkedéseire és az európai parlamenti választásokra is.

A díjazottak

Az önkormányzat idén nem adott ki díszpolgári címet. A Pro Urbe díjat a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend az oktatásban betöltött színvonalas tevékenységéért kapta meg. A rend nevében Francoise Debeaupte vette át a kitüntetést. A szerzetesrend 1929-től az államosításig működtetett leányokat nevelő elemi és polgári iskolát, valamint tanítóképzőt a megyeszékhelyen. A rendszerváltozás után újrakezdték tevékenységüket, a fenntartásukban működő Mindszenty általános iskolának, gimnáziumnak és kollégiumnak 700 diákja van.

A meghívottak a díszteremben, az ünnepi közgyűlésen
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A másik Pro Urbe díjas, dr. Császár Tamás a megyei kórházban a geriátriai, krónikus belgyógyászati és rehabilitációs osztályt vezeti. A helyiek egészségéért több évtizede végzett példaértékű munkájával, tudományos, valamint az idősek körében végzett ismeretterjesztő tevékenységével érdemelte ki az elismerést, mely, mint Balaicz Zoltán elmondta, munkatársainak is szól.

A Sport Mecénása díjat a Zalaszám Informatika Kft. kapta. A cég a helyi oktatási, kulturális és sportélet kiemelkedő támogatója, és több mint másfél évtizede névadó szponzora a Zalaegerszegi Atlétikai Clubnak. A díjat, Nagy Kálmán festőművész alkotását dr. Szász Péter ügyvezető vette át.

Az ünnepségen a polgármester és dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző elismerte a polgármesteri hivatal kiváló munkát végző dolgozóit. Kitüntető címet kapott Kiss Norbert, Kustányné László Noémi, dr. Szente Klaudia, dr. Tóth Gángó Gabriella és Török András. Az ünnepséget Berkes Dániel és zenekara színesítette előadásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában