Világnap

2019.05.06. 10:00

Növekszik az asztmás betegek száma – Már kétszázharminc millió ember érintett

Minden évben május első keddjén, idén május 7-én tartják az asztma világnapját, amelyet a Világmozgalom az Asztmásokért (GINA) nevű szervezet kezdeményezett.

MTI

Forrás: shutterstock.com

Fotó: wavebreakmedia

Ez a nap egyben az európai asztma- és allergianap. Célja a figyelemfelhívás, mert a légszomjat okozó idült gyulladásos betegség visszaszorításához a tudatformálás is nélkülözhetetlen. Világszerte több mint 230 millió ember szenved asztmában, de a gyermekek mintegy fele ezt „kinövi”, a betegek pedig korszerű készítményekkel tünetmentessé válhatnak.

Fotó: MTI / infografika

Az asztma kialakulása vélhetően örökletes tényezőktől is függ, de egyre nagyobb számban környezeti tényezők váltják ki. Ezek lehetnek különböző allergének, a füst, a szmog, a vírusok, a dohányzás vagy a megerőltető testmozgás. Magyarországon mintegy százezer asztmás gyermek és több mint 200 ezer asztmás felnőtt él.

Idén az asztma világnapja egybeesik a melanomáéval. E napon számos országban kampányokkal informálják a lakosságot a gyakran halált okozó bőrrák okairól és a szűrés fontosságáról. Az egyre gyakoribb melanoma kialakulásának legfontosabb oka a napsugárzásnak való kitettség, ezért a szakorvosok azt javasolják, kerüljük a szoláriumozást és a fényvédelem nélküli, 11 és 16 óra közötti napozást. A felszínesen terjedő melanoma kis odafigyeléssel laikusok számára is észrevehető, de veszélyességét növeli, hogy könnyen okoz áttéteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában