2019.05.13. 12:00
Nem is gondolná mennyi mindent készíthet spárgából!
Évről évre egyre többen vállalkoznak arra, hogy akár saját fogyasztásra, akár családi gazdaságaikban spárgát termeljenek. Az egészséges konyhakerti növény egyik bázisa térségünkben a muravidéki Hosszúfaluban alakult ki.
Horváth József (balról) szalonnába göngyölt spárgát, Göncz Erik spárgagíroszt készített a fesztiválon Fotó: Gyuricza Ferenc
Ennek is köszönhető, hogy a településen a helyi közösség immár hetedik éve szervezi meg a növény fogyasztásának népszerűsítése érdekében a spárgafesztivált, amelynek egyik központi eleme a látványkonyha. Itt nemcsak spárgából készült ételeket kóstolhatnak az érdeklődők, de receptötleteket is begyűjthetnek, illetve megtekinthetik egy-egy különlegesebb étel – például a spárgagírosz vagy a spárgagnocchi elkészítését.
Az egész napos, kulturális programokat és borkóstolót is magába foglaló rendezvényt Kolenko Igor főszervező nyitotta meg, aki többek között arról beszélt, ma már valóban hagyományként lehet a hosszúfalusi spárgafesztiválra tekinteni, hiszen annak turisztikai vonzereje is van, s emellett népszerűsíti a gyógyászati alapanyagként és afrodiziákumként is ismert, kifejezetten egészséges konyhakerti növényt. Az elsődleges céljuk ugyanis az, hogy a helyi termelők számára még nagyobb, még szélesebb piacot teremtsenek.
Hosszúfaluban a spárga termesztését Vlado Radikon kezdeményezésére a Sarjas család kezdte meg 1999-ben, s ma már több tucatnyian foglalkoznak vele. A termőterület nagysága meghaladja a tíz hektárt. Az idénynövényből jut Muraszombatba, Ljutomerbe, Mariborba s az utóbbi időben már Magyarországra is.