Kóstoló és receptötletek Hosszúfaluban

2019.05.13. 12:00

Nem is gondolná mennyi mindent készíthet spárgából!

Évről évre egyre többen vállalkoznak arra, hogy akár saját fogyasztásra, akár családi gazdaságaikban spárgát termeljenek. Az egészséges konyhakerti növény egyik bázisa térségünkben a muravidéki Hosszúfaluban alakult ki.

Gyuricza Ferenc

Horváth József (balról) szalonnába göngyölt spárgát, Göncz Erik spárgagíroszt készített a fesztiválon Fotó: Gyuricza Ferenc

Ennek is köszönhető, hogy a településen a helyi közösség immár hetedik éve szervezi meg a növény fogyasztásának népszerűsítése érdekében a spárgafesztivált, amelynek egyik központi eleme a látványkonyha. Itt nemcsak spárgából készült ételeket kóstolhatnak az érdeklődők, de receptötleteket is begyűjthetnek, illetve megtekinthetik egy-egy különlegesebb étel – például a spárgagírosz vagy a spárgagnocchi elkészítését.

Horváth József (balról) szalonnába göngyölt spárgát, Göncz Erik
spárgagíroszt készített a fesztiválon Fotó: Gyuricza Ferenc

Az egész napos, kulturális programokat és borkóstolót is magába foglaló rendezvényt Kolenko Igor főszervező nyitotta meg, aki többek között arról beszélt, ma már valóban hagyományként lehet a hosszúfalusi spárgafesztiválra tekinteni, hiszen annak turisztikai vonzereje is van, s emellett népszerűsíti a gyógyászati alapanyagként és afrodiziákumként is ismert, kifejezetten egészséges konyhakerti növényt. Az elsődleges céljuk ugyanis az, hogy a helyi termelők számára még nagyobb, még szélesebb piacot teremtsenek.

Hosszúfaluban a spárga termesztését Vlado Radikon kezdeményezésére a Sarjas család kezdte meg 1999-ben, s ma már több tucatnyian foglalkoznak vele. A termőterület nagysága meghaladja a tíz hektárt. Az idénynövényből jut Muraszombatba, Ljutomerbe, Mariborba s az utóbbi időben már Magyarországra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában