Szigorúan bíráltak

2019.05.04. 08:00

Jól szerepeltek a dél-zalai pálinkák a 20. Gyulai Pálinkafesztiválon

A Pannónia Pálinkakultúra Egyesület tagjai, valamint két hobbi pálinkakészítő kitűnően szerepelt a 20. Gyulai Pálinkafesztiválon. Az érmek mellett értékes tapasztalatokkal gazdagodtak.

Benedek Bálint

Tóth István (balról), Szabadics Attila, Kovács Károly és Pintér Gergely elégedett lehet az eredménnyel Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A kereskedelmi, bér-, illetve magánfőzők részére meghirdetett „Brillante – 2019 Hungarian Spirits Award” elnevezésű viadal középpontjában évek óta a pálinka mint hungarikum népszerűsítése áll. A verseny szervezői kiállnak a kulturált italfogyasztás mellett, s fontosnak tartják a minőség javítását. A rendezvény a pálinkamustrán túl színes családi programokat kínált, számos kiállítóval, rengeteg kiváló fellépővel.

Tóth István (balról), Szabadics Attila, Kovács Károly és Pintér Gergely elégedett lehet az eredménnyel Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Először indult a viadalon a nagyrécsei Kovács Károly, aki közel nyolc éve főz pálinkát. Édesapjától örökölt egy szőlőbirtokot, ott igyekszik hasznosítani, továbbvinni az ősöktől tanultakat. Most elérkezettnek látta az időt arra, hogy szakmai zsűri elé vigye az italait. Hozzá hasonlóan először nevezett be a versenyre a letenyei Pintér Gergely. Szintén egy örökségnek köszönhetően gazdagodott egy területtel, melyen a fák bő terméssel ajándékozzák meg.

– A lekvárkészítés helyett két éve pálinkát főzök – mesélte. – Indultam már másik versenyen is, ahol jó eredményt értem el, s a visszajelzésekből az látszik, hogy jó úton járok. A jövőre nézve szeretnék egy pálinkafőzdét létrehozni, s egy sörműhely nyitásán is gondolkozom.

A Pannónia Pálinkakultúra Egyesület alelnöke, Szabadics Attila, és tagja, Tóth István nagyon fontosnak érezte, hogy az ország egyik legnagyobb hagyományokkal bíró eseményén megmérettesse az italait. Tóth István harmadik alkalommal nevezett, ezúttal tíz mintával. Elmondása szerint örült volna egy-két arany minősítésnek, ám levonta a következtetéseket, s úgy tűnik, néhány szempontból fejlődnie kell még.

Az egyesület alelnöke viszont véletlenszerűen választotta ki azt az öt tételt, amivel regisztrált. Az almapálinkák a kedvencei, ezúttal a Topáz fajtával ért el arany minősítést. A bírák eléggé szigorúak voltak, de szerinte ez a helyes irány.

– A precíz mustra vezethet oda, hogy mindenki jó pálinkát fogyaszthasson – mondta Szabadics Attila. – Az egyesületünk ebben élen jár, folyamatosan képezzük magunkat, szerepeltünk a Pálinka Nemzeti Tanács pálinkabírálói tréningjén. Nemcsak a pálinkafőző technikát kell fejleszteni, hanem a bírálói szakmai tudást is tökéletesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában