A menet a település sokszínűségét is bemutatja

2019.04.25. 07:00

Tűzoltók és apácák – Ismét korhű jelmezeket öltenek a hévízi felvonulók

Idén immár kilencedik alkalommal öltik magukra kicsik és nagyok, helybeliek és vendégek, bel- és külföldiek a békeidőket megidéző korhű jelmezeket.

Varga Lívia

Korhű ruhába öltözik a Hévízi Önkéntes Tűzoltó Egyesület több tagja is, középen Strázsai Zoltán egy korábbi felvonuláson Fotók: ZH Archívum

Az évek során a hévízi polgárok és vendégek mellett egyre több civil szervezet és szálloda kapcsolódott be a felvonulásba, amelyen természetesen az önkormányzati intézmények és az iskolák is részt vesznek. Három esztendeje a polgármesteri keretből jelmezeket biztosított számukra a város, ezzel is bemutatva Hévíz múltjának és jelenének sokszínűségét. Ennek megfelelően a szerteágazó tevékenységet végző Gamesz dolgozói mérnöknek, gazdásznak, gépírókisasszonynak, szakácsnőnek öltöznek, s vannak a soraikban korabeli kertészek, konyha- és szobalányok is. A Bibó-gimnázium diákjai mintha az Abigél című filmből lépnének ki.

Az általános iskolások matrózblúzban és népiskolásként vonulnak, az óvodások apácák felvezetésével árvaházi gyerekekként, a polgármesteri hivatal dolgozói pedig békeidős hivatalnokként. A hagyományoknak megfelelően korhű ruhába öltözik s felvonul a Hévízi Önkéntes Tűzoltó Egyesület több tagja is.

Korhű ruhába öltözik a Hévízi Önkéntes Tűzoltó Egyesület több tagja is,
középen Strázsai Zoltán egy korábbi felvonuláson Fotók: ZH Archívum

Strázsai Zoltán elnök emlékeztet, a helyi tűzoltó szervezetek az 1870-es évektől alakultak országszerte, a hévízszentandrási 1924-ben jött létre, s akkoriban az Örkény István Tóték című művében is lefestett egyenruhák voltak divatban. – Vagyis a fehér nadrág és a kék zubbony – mutatja be a korhű viseletet Strázsai Zoltán. – A sisak és az egyenruha ékítményei pedig a rendfokozatnak megfelelően változtak. Akkoriban nem őrnagyok vagy századosok voltak, hanem például kapitányok, csővezetők, főcsővezetők, beosztott tűzoltók, illetve a ma is létező szer- és rajparancsnokok. Ez a megjelenés nagyjából hatvan éven át jellemezte a magyar tűzoltókat, egészen a második világháború végéig.

A szobakiadók is minden évben képviseltetik magukat a menetben

A hévízi tűzoltók Nagykanizsáról kölcsönzik a korhű viseletet, az ottani parancsnokság első emeletén ugyanis komplett és rendkívül gazdag gyűjtemény van ezekből,sakollekcióból szívesen adnak néhány darabot különféle alkalmakra a helyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában