balesetveszély

2019.04.03. 11:30

Több, mint két éve beszakadt az út felülete Zalalövőn

Elmondása szerint több mint két éve várja a Petőfi és a Dózsa utca kereszteződésében lakó Balogh László, hogy a családi háza melletti útleszakadást kijavítsák. A férfi, illetve a vele egy háztartásban élő édesanyja többször is az önkormányzathoz fordult az egyre terebélyesedő gödör megszüntetése érdekében, eddig hiába.

Gyuricza Ferenc

Balogh László az úthibát mutatja Fotó: A szerző

Ebbe a várakozásba belefáradva döntött úgy, lapunkhoz fordul, mondván: talán a nyilvánosság ereje felgyorsítja a folyamatokat. A helyszínen járva valóban úgy tűnik, hamar megoldást kell találni a problémára, hiszen az útleszakadás egyre nő, a keletkezett gödör egyre mélyül, s ez akár komoly baleset forrása is lehet.

– A Dózsa út mellett végig zárt rendszerű csapadékvíz-elvezető csatorna húzódik, aminek egyik aknája a Petőfi úti torkolatban, közvetlenül a házunk mellett található – mutatja a panaszos. – Ebbe torkollik bele egy kisebb, folyókarácsos megoldással kiépült esővíz-elvezető, amely keresztezi a Dózsa utat. Ahol ez utóbbi találkozik az említett aknával, ott szakadt be a beton.

Balogh László azt mondja, a hibát vélhetően azok a tehergépjárművek, kamionok okozták, amelyek az utca végén található ipartelephez járnak. Szerinte az odatelepült cégek fizetnek annyi iparűzési adót, ami fedezné a költségeket. Hozzátette: több alkalommal is előfordult már, hogy egy-egy megbillenő jármű elsodorta, leszakította vagy meggyűrte a családi házuk tetőcsatornáját.

Balogh László az úthibát mutatja Fotó: A szerző

– Ha ráfordul egy kamion erre az útra, tíz centimétert süllyed a burkolat, s aztán visszaáll az eredeti állapot – folytatta a férfi. – Ebből is látszik, hogy mozog az egész alépítmény.

Amikor a gödör olyan mély lett, hogy a személygépkocsikkal való közlekedést veszélyeztette, Balogh László figyelmeztetésképpen egy karót állított bele. Ez azonban nem megoldás a helyzetre, mondta.

– Többször volt már helyszíni szemle, s ilyenkor mindig azt gondoltam, végre hozzákezdenek a javításhoz, de ez eddig mindig elmaradt. Legutóbb édesanyám január 21-én írt levelet az önkormányzatnak, amelyben újra felhívta a figyelmet az úthibára, s egyben a félelmét is kifejezte amiatt, hogy egy esetlegesen bekövetkező baleset miatt a családi házunk is sérülhet, de még csak válaszra sem méltatták.

Pintér Antal polgármester elmondta, tudnak az úthibáról, s azzal is tisztában vannak, miként lehetne kijavítani, ám az csak olyan útzár mellett oldható meg, ami lehetetlenné teszi a közlekedést a Dózsa utcában.

– Ha lezárjuk az utat, a cégek működése kerül veszélybe. A tulajdonosokkal abban egyeztünk meg, hogy a nyári szabadságolás alatt végezzük el a helyreállítást, aminek költsége néhány millió forint. Addig, átmeneti megoldásként, vaslemezzel fedjük le a beszakadást – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában