Megújulnak a járdák is

2019.04.13. 07:00

Több mint ezer méter vezetéket cserélnek Egerváron

Pontosan 1120 méter hosszban újul meg az ivóvíz gerincvezeték a település főutcáján, a munkálatokat június végére fejezik be.

Magyar Hajnalka

Készül az árok az új gerincvezeték számára, képünkön Arnhoffer András és Gyerkó Gábor Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A bruttó 84 millió forint értékű, saját forrásból finanszírozott beruházásról tegnap tartott sajtótájékoztatót Gyerkó Gábor, Egervár polgármestere, valamint Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója. A Széchenyi utca mindkét oldalán, bő fél-fél kilométer hosszban cserélik le az elöregedett hálózatot. A bekötések is megújulnak, 60 háztartás kap korszerű műanyag vezetékeket a régi eternitcsövek helyett.

A szóban forgó szakasz az egervári víziközmű egyik legrégebbi része, számos lakossági panasz jelezte már a kifogásolható vízminőséget. Az április elején elindult munkálatok részeként a járdákat szintén felújítják mindkét oldalon.

Arnhoffer András elmondta, az egervári önkormányzat jó gazda módjára nem költi más célra a lakosság által fizetett vízdíj fejlesztésre fordítható részét, hanem eredeti rendeltetésére, a víziközmű felújítására használja fel. A településen összesen 5500 métert tesz ki a vízvezeték hossza, így a mostani munkák által a hálózat mintegy 20 százaléka újul meg.

Készül az árok az új gerincvezeték számára, képünkön Arnhoffer András és Gyerkó Gábor Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A fejlesztés azonban itt nem állhat meg. A Zalavíz két éve uniós forrásból összeállított egy projekttervet az egervári térségi vízmű megújítására. E koncepció magába foglalja a vízbázis bővítését, annál is inkább, mivel a környéken mindössze egy használható kút működik, s az látja el Vasboldogasszonyt és Lakhegyet is. Emellett további vezetékcseréket is szükségesnek látnak, a magas vas- és mangántartalom csökkentésére pedig korszerű víztisztító technológiát alkalmaznának. A tervezetet az Országos Közegészségügyi Intézet támogató szakvéleményével együtt benyújtották a minisztériumnak, várják a kedvező elbírálást.

Gyerkó Gábor hozzátette még, távlati terveik között hidroglóbusz felállítása szintén szerepel, ami a nyomást és a víztározó kapacitást egyaránt növelné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában