közösség erejének köszönhetően valósult meg

2019.04.01. 07:00

Püspöki áldást kapott a nagyrécsei templom

A Szent László templom belseje megújult a közelmúltban. A hivatalos átadót vasárnap tartották, ahol Varga László kaposvári megyés püspök a hívek előtt áldotta meg az Úr házát.

Benedek Bálint

Varga László püspök atya megáldotta a 149 éves templom felújított belső terét Fotó: Gergely Szilárd

A település neoromán stílusú temploma az oltárkép szerint 1870-ben készült el, az építtetője Inkey László földbirtokos volt. Az ünnepségen először Kiefer Károly alpolgármester, a nagyrécsei Szent László Egyházközség világi elnöke szólt a hívekhez. Mint elmondta: a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságának pályázatán 15 millió forintot nyertek a templombelső rendbetételére.

– A három hónapon keresztül tartó munkák során az elhasználódott, szúette padokat kicseréltük, ezekre fűtést szereltünk – folytatta Kiefer Károly. – Az elektromos hálózatot korszerűsítettük, ezenkívül önerőből, továbbá a hívek és támogatók adományaiból járólappal láttuk el, majd kifestettünk. Sőt a nyílászárókat is kicseréltük, új gyóntatószék készült, valamint kristálycsillárokat szereltünk fel.

Varga László püspök atya megáldotta a 149 éves templom felújított belső terét Fotó: Gergely Szilárd

A szentmise elején Varga László püspök a felújítás kapcsán a nagyrécsei közösség erejét méltatta. Szerinte mindig öröm, amikor a hívek egy jó ügy érdekében összefognak és áldozatukkal széppé teszik a templom belsejét. Miközben megáldotta a templomot, Istent arra kérte, hogy adjon erőt az itt élőknek. Fontosnak tartotta még kiemelni: egy megújuló belső térrel együtt az emberek lelkében is van tennivaló, ehhez szükség van a belső felfrissülésre.

Az ünnepi szentmisét követően Cseresnyés Péter miniszterhelyettes az Inkey kastélyban tartott pohárköszöntőn ugyancsak a nagyrécseiek kivételes erejéről beszélt.

– Az örökségünk, amit eleinktől kaptunk, a miénk – mondta. – Ezt nem lehet megtanulni. Azért van identitástudatunk, mert valamilyen értéket kaptunk attól a közösségtől, amelyikhez tartozunk. Adott egy kulturális örökséget, egy etikai, erkölcsi közeget, amiben felnőttünk. S viselkedési normákat, amihez alkalmazkodunk. Ezek összességét védeni, erősíteni kell. Akkor, amikor egy ilyen kis közösség ezt az erőt felmutatja, nemcsak saját maga elé állít példát, hanem utat mutat a nemzetnek, sőt akár még Európának is. Ez a legfontosabb feladatunk, s a helyiek ezt a ragaszkodást most bizonyították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában