Felújítás közösen

2019.04.09. 07:00

Kifogásolják a hegyi út rossz állapotát Zalaszentgróton

Nagyon rossz állapotú Felsőaranyodon a hegyi út – írta egy ingatlantulajdonos a lapunknak küldött levelében.

Szabó Judit

Az esővíz kimossa a hegyi utat – panaszolta –, és a zalaszentgróti külterületen ingatlannal rendelkezők nevében kért segítséget a probléma megoldásához. Baracskai József polgármester a megkereséssel kapcsolatban előrebocsátotta: a város külterületi részein nagyon sok hegyi út van. A szakaszok rendbetételét néhány éve kezdték el, az érintett ingatlantulajdonosokkal együttműködve.

Hárompilléres finanszírozási módszert dolgoztak ki: a költségek harmadát a városi önkormányzat, harmadát a részönkormányzat, a fennmaradó részét pedig az ingatlantulajdonosok vállalták.

– Ennek köszönhetően sok hegyi út megújult már Zalaszentgróton – mondta a polgármester. – Ezek külterületi, zártkerti utak, ezért is döntöttünk a hárompilléres finanszírozás mellett. Annyi változás történt a konstrukcióban, hogy az utak javításának költségeihez már felhasználhatók azok a bevételek is, amelyek a részönkormányzatok területén lévő földek eladásából származnak. Azt javaslom mindenkinek, akinek hasonló panasza van, hogy keresse meg a többi ingatlantulajdonost, jöjjön be az önkormányzathoz, és beszéljünk a megoldási lehetőségekről.

A városvezető hozzátette: nincs település, ahol automatikusan rendbe teszik az összes hegyi utat, a fejlesztések csak ütemezetten és a források közös biztosításával valósíthatók meg. Ha a tulajdonosok a munkájukkal is hozzájárulnak, például az árkok tisztításával, olcsóbban megoldhatók a feladatok. Az elmúlt időszakban például Huszonyán, Aranyodon, Kisszentgróton és a Karika-völgyben történtek hasonló felújítások, változó költséggel, 20-50 ezer forintos lakossági hozzájárulással, de volt olyan is, aki 100 ezer forinttal szállt be az útjavításba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában