Szavalóverseny

2019.04.02. 12:00

József Attila verseit zalai diákok szavalják

A múlt héten indult útjára a megyében a József Attila nevét viselő szavalóverseny, e napokban a területi fordulók zajlanak, a megyei döntőt Zalakaroson április 13-án, 9.30 órától rendezik. A szervezők információit foglaljuk össze.

Arany Horváth Zsuzsa

A városi döntő nyertesei a József Attila Városi Könyvtárban Fotó: DFMVK

A József Attila Városi Versmondó Versenyt 50. alkalommal rendezték meg a József Attila Városi Tagkönyvtárban, március 29-én. Velkey Péter, a polgármesteri hivatal humánigazgatási osztályának vezetője mondott köszöntőt.

A Kis-Hétrét Együttes a megmérettetés előtt két zeneszámmal idézte meg József Attila szellemét, a könyvtárosok pedig visszatekintő kiállítással mutatták be az elmúlt éveket. Felidézték a verseny történetét, 1969-es indulását, emléklappal köszönték meg a hajdani és mostani közreműködőknek a sikeres lebonyolítást. A korábbi versenyzők közül Wohner Dóra küldte el írásban köszöntőjét és biztató szavait a mai versmondók részére, amelyet Szakál Eszter könyvtáros olvasott fel. A verseny elindítójának, néhai Nyakasné Túri Klárának gondolatait, korábbi jókívánságait is tolmácsolták.

A területi döntő továbbjutói a megyei könyvtárban Fotó: DFMVK

A zsűriben való közreműködésért Sándorfi Györgyné, Kása Istvánné, Szemes Béla, Rákóczi Marianna részesült elismerésben. Az idei vetélkedés zsűrijében Kása Istvánné óvodavezető, korábbi versmondó, Szemes Béla középiskolai tanár, színikritikus és Wágner Dávid gyermekkönyvtáros, a körmendi Faludi Ferenc Könyvtár munkatársa foglalt helyet. A versenyen az alábbi helyezések születtek: az 5–6. osztályosok kategóriájában első lett Zalavári Lola (5. osztály, Dózsa György Tagiskola, Zalaegerszeg), 2. Kovács Áron Boldizsár (6. o. Landorhegyi Sportiskolai Ált. Iskola, Zeg), 3. Frend Anna Mirjam (5. o. Ady E. Ált. Isk., Gimn. és AMI). A 7–8. osztályosok közötti versenyt Kovács Gréta Míra nyerte (7. o. Petőfi Sándor Ált. Iskola), 2. lett Cziráki Boglárka (8. o. Dózsa György Tagiskola), 3. pedig Németh Anna Rebeka (8. o. Ady E. Ált. Isk., Gimn. és AMI). Az iskolák versenyét a Dózsa György Tagiskola nyerte, így a vándorserleg egy évre az iskola birtokába került.

A városi döntő nyertesei a József Attila Városi Könyvtárban Fotó: DFMVK

Az elmúlt hét hétfőjén a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár adott helyszínt az észak-zalai, városkörnyéki területi fordulónak.

Itt az alábbi eredmények születtek: az 5.–6. osztályos indulók közül első helyezett lett Bóha Angéla (6. osztály, Tófeji Kincskereső Általános Iskola.), a második helyet nyerte el Süle Zsolt (5. o. Egervári László Ált. Isk. Zalaszentiváni Tagisk.), a harmadik helyen pedig Tuboly Tímea (5. o. Gárdonyi Géza és Szegi Suli) végzett.

Az idősebbek között, azaz a 7–8. osztályosok mezőnyében Kovács Brigitta (7. o. Egervári László Általános. Iskola) bizonyult a legjobbnak, őt követte a második helyen Tompos Dóra (8. o. Bocföldei Körzeti Iskola), a harmadik helyet Tóth Nóra (7. o. Tófeji Kincskereső Ált. Isk.) szerezte meg.

A versenyen a kisebbek számára a Tiszta szívvel, a nagyobbaknak az Ady emlékezete című vers volt a kötelező költemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában