melanoma nap

2019.04.17. 11:30

Ingyenes anyajegyszűrést tartanak a Kanizsai Dorottya Kórházban

A Kanizsai Dorottya Kórház az előző évekhez hasonlóan csatlakozott a nemzetközi mela­noma naphoz: májusban ingyenes anyajegyszűrést tartanak a bőrgyógyászati szakrendelésen.

Benedek Bálint

Debrecen, 2010. május 3. Remenyik Éva bőrgyógyász professzor speciális nagyítóval vizsgálja Nemes Sándor bőrét, aki naponta a szabadban dolgozva 10-12 órát tölt napon. A Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Bőrgyógyászati Klinikáján csatlakozva az országos és európai melanóma naphoz anyajegy tanácsadást és szűrővizsgálatot tartottak valamennyi szakorvos részvételével. Az előjegyzés alapján érkezők testén a daganatgyanús, elszíneződött elváltozást rátekintéssel, tapintással és speciális nagyítóval vizsgálták meg, valamint felhívták a figyelmet a túlzott napozás káros hatásaira. MTI Fotó: Oláh Tibor

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Oláh Tibor

A szűrés fontosságáról tegnap a kórházban tartott sajtótájékoztatón beszélt dr. Brünner Szilveszter főigazgató főorvos, valamint dr. Buzás Judit bőrgyógyász főorvos. Dr. Brünner Szilveszter elmondta: a melanoma rendkívül rosszindulatú daganat, mely későn felfedezve nagy valószínűséggel a beteg halálát okozó megbetegedés. Az országban évente közel 2500 új esetet diagnosztizálnak, az elmúlt tíz évben másfélszeresére nőtt az előforduló bőrdaganatok gyakorisága. A főigazgató elmondta: a melanoma elsősorban a 40–50 év közöttieket érinti.

A kórház májusban az illetékességi területén élőknek ingyenes és fájdalommentes szűrést tart. A bőrgyógyászati szakrendelésekre a kartonozóban kérhető időpont személyesen vagy telefonon.

Dr. Buzás Judit arról beszélt: különösen veszélyeztetettek az 1-2-es bőrtípusba tartozó világos, szeplős bőrűek, akik többször súlyosan leégtek, valamint akik gyakran járnak szoláriumba, illetve előfordult már a családjukban bőrdaganat. Hozzátette: minden korosztályt várnak a szűrésre, s hangsúlyozta: ha felfedezünk a testünkön olyan anyajegyet, ami egyenetlenül növekszik, eltérő színű, időnként még viszket is, akkor nagyon fontos megnézetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában