Emléknapi koszorúzás

2019.04.15. 07:00

Hungarikum lehet Zala György munkássága

A magyar neobarokk emlékműszobrászat legjelentősebb alakjára, Zala Györgyre emlékeztek szombaton szülővárosában. A Zala György-emléknap a művészt ábrázoló szobor megkoszorúzásával kezdődött.

Gyuricza Ferenc

Zala György szobrászművészre emlékeztek szombaton szülővárosában.

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Munkácsy-díjas Király Ferenc alkotásánál Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke mondott köszöntőt. Kiemelte: Zala kultusza az utóbbi pár évben emelkedett magasra Lendván, köszönhetően a néhai zalaegerszegi művésztanár, Borbás György állhatatos kutatómunkájának.

Zala György szobrászművészre emlékeztek szombaton szülővárosában Fotó: Gyuricza Ferenc

– Zala György valóban úgy tért vissza szülőföldjére, ahogy azt Bence Lajos megírta az Óda a hazatérőhöz című versében, a dűlőutak mentén, a kertek alatt – mondta Horváth Ferenc. – Ma büszkén ápoljuk emlékét, s nagyon fontos feladatnak tartjuk, hogy ismertebbé tegyük nevét és munkásságát. Erre szolgált a Zala György-emlékév, amit meghosszabbítunk. Budapesten konferenciát szervezünk tiszteletére, s egy emléktáblát is szeretnénk elhelyezni a Hősök terén, hiszen jelenleg semmi sem utal arra, hogy a Millenniumi emlékművet, a magyar főváros egyik leglátogatottabb és legismertebb szoborcsoportját ő alkotta. Hungarikumként is szeretnénk elismertetni munkásságát, erre várhatóan szintén ez évben kerülhet sor.

Horváth Ferenc hozzátette, a fiatalok lokálpatrióta szemléletének kialakítása érdekében nagyon fontos szereppel bír az a képzőművészeti és fotópályázat, amely szintén Zala nevét viseli. A pályázat eredményhirdetését ugyancsak a Zala-emléknap keretében tartották. A képzőművészeti pályázaton a göntérházi Csondor Flórián linómetszete nyerte a Zala György-díjat, a legjobbnak ítélt fotót pedig a lendvai kétnyelvű középiskola diákja, Kostric Zara készítette a zsűri szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában