A Fekete nap évfordulóján

2019.04.27. 17:00

Hetvenöt éve hurcolták el a Lendva-környéki zsidókat

A határon túli városban Fekete napnak nevezik 1944. április 26-át, amikor a helyi zsidóság sorsa végleg megpecsételődött. Deportálásuk 75. évfordulója apropóján, csütörtökön a hosszúfalusi izraelita temetőben, majd a lendvai zsinagógában tartottak tiszteletükre megemlékezést.

Gyuricza Ferenc

Középen Erika Fürst és Borut Pahor a hosszúfalusi izraelita temetőben, Magyar János lendvai polgármester (balról) és Ivan Koncut társaságában Fotó: lendvai önkormányzat

A rendezvényen mások mellett Borut Pahor szlovén államelnök is részt vett. A politikus a hosszúfalusi izraelita temetőben Erika Fürst holokauszt-túlélővel közösen – katonai tiszteletadás mellett – megkoszorúzta az áldozatok közös emlékművét, majd a zsinagógában emlékező beszédet is mondott.

Középen Erika Fürst és Borut Pahor a hosszúfalusi izraelita temetőben,
Magyar János lendvai polgármester (balról) és Ivan Koncut
társaságában Fotó: lendvai önkormányzat

Ennek során kitért arra, hogy semmi sem fontosabb a béke megőrzésénél, és soha nem szabad megismétlődnie annak, ami 75 éve történt.

– Nagyon fontos, hogy időben felfigyeljünk a kirekesztés legelső jeleire, és írmagjukban elfojtsuk azokat – hangsúlyozta Borut Pahor. – A nagy bűnök ugyanis a legkisebb gaztettekből születnek. Ahhoz, hogy ezeket észrevegyük, folytonos éberségre van szükség, egy multikulturális vidéken az erre való érzékenység még fontosabb. Ha hagyjuk, hogy az ártó szellemek eluralkodjanak, hogy az egyik ember kirekessze a másikat, akkor egy idő után senkinek, a leghangosabban kirekesztőknek sem lesz helyük ebben az országban.

A szlovén államelnök arról is beszélt a megemlékezésen, hogy 2020-ban személyesen is ellátogat az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján rendezendő ünnepségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában