Küzdelem a függőségek ellen

2019.04.15. 09:00

Az internet okozta problémákról is beszéltek a határon túli konferencián

Ötödik alkalommal rendezte meg határon túli konferenciáját az 1993-ban alakult Magyar Egészségügyi Társaság (MET). A háromnapos program fókuszában ezúttal a szenvedélybetegségek álltak.

Gyuricza Ferenc

Dr. Vass Vilmos dr. Tomka Miklós emléktáblájánál

Fotó: Gyuricza Ferenc

A konferencián így a manapság igencsak elterjedt dizájnerdrogokról, a kémiai és viselkedési addikciók formáiról, az alkoholfüggő szülők gyermekeire leselkedő veszélyekről, az e-cigarettázás légzőszervekre gyakorolt hatásáról és a gyermekkori függőségek kialakulásáról is hangzottak el előadások. Utóbbi kapcsán a MET elnöke, az ülést levezető dr. Kellermayer Miklós professzor úgy fogalmazott: a XXI. század legnagyobb problémájával állunk szemben.

– A modern kori függőség olyan területekre és olyan gyorsasággal terjed ki, amely miatt egy egész generáció került veszélybe – hangsúlyozta dr. Kellermayer Miklós. – Ennek társadalmi okai is vannak, ahogy minden narkomániánál, úgy az internet okozta függőségeknél is a magukra hagyott gyermekek lesznek az áldozatok. Az a gyermek, aki egy konszolidált, jó egzisztenciával rendelkező családban nő fel, de a szülő elfoglaltsága miatt kap egy számítógépet a szobájába vagy egy okostelefont a kezébe, sokkal inkább kitett ennek a veszélynek, mint azok, akik csoportokban lődörögnek az utcán.

Dr. Vass Vilmos dr. Tomka Miklós emléktáblájánál
Fotó: Gyuricza Ferenc

Dr. Kellermayer Miklós szerint az internetfüggőség elleni küzdelem közösségi feladat, s nem a munkával leterhelt szülő egyedüli felelőssége. A témával sokkal intenzívebben kellene foglalkozni a mindennapos orvosi gyakorlatban, a tudományokban és az iskolákban is. A MET ezért kidolgozott egy családiasított iskolarendszer-típust, amelynek lényege, hogy a gyermekek ébren töltött óráiért az iskola, a szülők, az önkéntesek, a civilek és különböző szervezetek együttesen viseljenek felelősséget, s együtt töltsék ki azokat hasznosan.

A konferencia résztvevői vasárnap Lendván megkoszorúzták a MET egyik alapítója, a muravidéki tagozat volt elnöke, dr. Tomka Miklós néhai szülész-nőgyógyász emléktábláját. Az eseményen a MET muravidéki tagozatának jelenlegi elnöke, dr. Vass Miklós idézte fel elődje életútját. Kiemelte: a 2006-ban mindössze 55 éves korában elhunyt dr. Tomka Miklós nemcsak ki­váló orvos volt, hanem a kisebbségben élő magyarság ügyét is fontosnak tartotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában