Középiskolai diáknapok a megyeszékhelyen

2019.04.04. 11:30

Átvették a hatalmat a diákok a zalaegerszegi városházán

Nyolcadik alkalommal „fosztották meg hatalmától” a városvezetést a középiskolások a megyeszékhelyen. Reggel nyolckor a városi díszteremben kezdte meg közgyűlését a diák­önkormányzat, melyet egy éve Bellér Beáta Noémi, a Csány-szakgimnázium végzőse vezet.

Arany Horváth Zsuzsa

A diák- és a felnőtt önkormányzat képviselői, elöl középen Bellér Beáta Noémi Fotó: Katona Tibor

A diákpolgármester és az igazi, Balaicz Zoltán a diákok előterjesztéseiről és a következő napok eseményeiről közösen tartott sajtótájékoztatót. Az ifjúság áttekintette a tavalyi javaslataik megvalósulását, amelyek közül a fiatal ösztöndíjas művészek kiállítása valósággá vált: tegnap a polgármesteri hivatalban Mileji Claudia divattervező és Cser Boglárka ötvös munkáit tekinthették meg az egybegyűltek. (Mindketten a Moholy-Nagy Egyetemen képezték magukat.) A diákönkormányzat díjjal köszönte meg a nekik nyújtott támogatást a Zalaegerszegi Fiatalok Egyesületének és Balaicz Zoltánnénak, a Zalaegerszegi Női Szalon vezetőjének, és a tehetségeket felkaroló szervezetek aktivistájának.

A diák- és a felnőtt önkormányzat képviselői, elöl középen Bellér Beáta Noémi Fotó: Katona Tibor

A középiskolás korosztály hét új ötletet tett az asztalra tegnap: vezetéstechnikai tréning lehetőségét szorgalmazzák a korosztályuk számára, „Zalaegerszegi erőpróba” elnevezéssel, győri és székesfehérvári mintára, városismereti vetélkedőt szeretnének. Jelezték, szükség lenne „Zegi séta” címmel nyomtatott és elektronikusan is elérhető programfüzetre, amely az itt tanuló kollégistákat segíti a napi tájékozódásban, díjat alapítanának fiatal tehetségeknek, vitakészségüket pedig úgynevezett parlamenti szimulációval csiszolnák. Zalaegerszegi Városi Diákbálon adnának mintát a szórakozás kulturált formájára, amellyel – az egyetemi mintájára – hagyományt teremtenének.

Balaicz Zoltán gratulált a remek közösségnek, s arról tájékoztatott, hogy a felnőtt önkormányzat az összes diákjavaslatot beépítendőnek találta, értékelik, hogy a fiatalok közösségben gondolkodnak, megvalósítandó álmokat fogalmaznak meg, s egymás munkáját elismerve dolgoznak. Fontos, hogy jól érezzék magukat Zalaegerszegen, é­rez­zék, hogy hosszútávon nekik épül, fejlődik a város, ráadásul biztosan köztük vannak a következő évtizedek városvezetői, akik most tanulják a felelősségvállalást.

A mai nap a sport jegyében telik a diáknapok keretében, 25 csapat méri össze tudását különböző sportágakban, majd pénteken indul a közismert és népszerűségnek örvendő „Aludj máskor!” 24 órás vetélkedő a sportcsarnokban. Itt közel 500 főre számítanak a szervezők valamennyi középiskolából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában