Tértől és időtől függetlenül

2019.04.09. 08:00

A tavalyi a digitális bíróság éve volt, számos új fejlesztés állt szolgálatba

Az elmúlt esztendő a digitális bíróság éve volt, számos új fejlesztés készült el, állt szolgálatba.

Arany Gábor

Dr. Sorok Norbert: A via video projekt a távmeghallgatás lehetőségét teremti meg Fotók: A szerző

Erről is szólt dr. Sorok Norbert, az egerszegi törvényszék elnöke, amikor minap az összbírói értekezlet előtti sajtótájékoztatón 2018 eseményeit összefoglalta.

A fejlesztések részeként az összes, Zala megyében szolgáló bíró mobileszközt kapott. Az 55 készülék, tablet, ebook-olvasó, laptop segítségével a bírók számára most már tértől, időtől függetlenül biztosítottak a munkavégzés feltételei, fogalmazott az elnök, hiszen távolról is elérhetik az ügyiratot, nem kell az aktát hazavinniük.

Dr. Sorok Norbert: A via video projekt a távmeghallgatás lehetőségét teremti meg Fotók: A szerző

Mint elmondta, az erre az esztendőre tervezett fejlesztés, az e-akta pedig az ügyfelek számára is hasonló előnyöket kínál majd, hiszen saját ügyükben, az ügyfélkapun belépve a nap bármely szakában tájékozódhatnak majd az iratokban. Az informatikai fejlesztés másik állomása, a via video projekt pedig a távmeghallgatás lehetőségét teremti meg. Zalában erre eddig három tárgyalótermet tettek alkalmassá: a megyeszékhelyen, Nagykanizsán és Lentiben, az országban pedig már 72 működik, és idén további 112-t építenek ki. A via videó rendszerrel rengeteg időt és pénzt lehet megtakarítani, mert adott esetben nem kell a tárgyaláson személyesen megjelenni, hanem a vádlott, illetve a tanú a hozzá legközelebbi, via videóval felszerelt bírósági, büntetés-végrehajtási teremben válaszolhat a kérdésekre, akár több száz kilométer távolságból vagy éppen külföldről.

Ahogy a beszámolójában az elnök fogalmazott, az elmúlt évben bevezetett új fejlesztések hatására szembesültek azzal is, hogy a mesterséges intelligencia már a mindennapi munka részévé vált és egyre nagyobb teret kap. Nemcsak a beszédfelismerő programokban találni meg, de ott lesz az ítélkezést támogató rendszer hátterében is, annak határozatszerkesztő moduljában. E fejlesztés eredményeként országosan egységes formai megjelenésű határozatok születnek, és ennek az alkalmazásnak köszönhetően az eddigiekhez képest gyorsabban készülhetnek el. A digitalizáció tehát alapjaiban változtatja meg az eddig megszokott munkamódszereket, az ember által végzett monoton munkafolyamatokat kiváltják az informatikai alkalmazások.

E téren egyébként a zalaegerszegi törvényszék úttörő szerepet vitt, hiszen itt próbálták ki a gyakorlatban a bírósági beszédleíró szoftvert, amely tavaly nyár óta már országosan is működik. Ellátták a tesztelésével kapcsolatos koordinátori feladatokat, a betanulás megkönnyítéséhez e-tananyagot, oktató videót készítettek, valamint a beszédleíró szoftver helpdeskjét is az egerszegi törvényszék működteti.

Dr. Gyarmathy Judit: A nálunk alkalmazott technológiák piacképes termékek lehetnek külföldön

A beszédfelismerő szoftverről szólva dr. Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese annak a véleményének adott hangot, hogy a nyugati határ közelsége miatti munkaerőhiány is indokolta a fejlesztés zalai próbáját. Mindemellett a képzett szakemberek megtartása érdekében az elmúlt esztendőben az igazságügyi alkalmazottak 30 százalékos béremelésben részesültek. Feladataik ellátásához ugyanis a bíróknak nagy szüksége van a stabil, képzett szakemberek támogatására. A beszédleíró program segítségével a mechanikus feladatok, jegyzőkönyvek elkészítése válhat gyorsabbá, emelte ki. A magyar bíróságok digitalizációs fejlesztését egyébként az Európai Bizottság igazságügyi eredménytábláján tavaly az első helyre sorolták. A nálunk alkalmazott technológiák pedig akár piacképes termékek is lehetnek külföldön, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában