Előadások

2019.04.05. 07:00

A Szent Korona-tantól a Zrínyi-kutatásokig – Irodalmi szalon Zalalövőn

Két esten is az irodalom volt a téma a közelmúltban a kisvárosban.

Gyuricza Ferenc

Dr. Zágorecz Csuka Judit a zalalövői programon Fotó: Gyuricza Ferenc

Előbb a Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület meghívására Vesztergám Miklós tárogatóművész mutatta be új kötetét, majd a Salla Művelődési Központ és Könyvtár Irodalmi szalon című rendezvényén a muravidéki dr. Zágorec Csuka Judit tartott író-olvasó találkozót.

Vesztergám Miklós régóta foglalkozik a magyarság szemléletmódját évszázadokon át formáló Szent Korona-tannal, több tanulmánya és kötete is született a témában. Második lépcsőfok a szakrális királysághoz című könyve a közelmúltban jelent meg, benne többek között az önzetlen szeretet gyakorlásáról, mint nemzeti sorsfordító életcélról ír a szerző.

Dr. Zágorecz Csuka Judit a zalalövői programon Fotó: Gyuricza Ferenc

A muravidéki Kapcán élő, és főállásban könyvtáros dr. Zágorec Csuka Judit szépirodalmi és kutatói munkásságát egyaránt bemutatta az érdeklődő közönségnek. Külön beszélt Zrínyi-kutatásairól, amelyek során a költő és hadvezér tragikus sorsának újabb epizódjaira derült fény, erről is szól majd egy következő könyvében. A Muravidéken alkotó magyar nemzetiségű irodalmárok közül jelenleg a legaktívabb szerzőnek számító Zágorec Csuka Judit a kisebbségi lét hátrányait, az anyanyelvhasználat problematikáját is felvázolta a rendezvényen, valamint a nemzeti identitástudattal kapcsolatos véleményét is megosztotta hallgatóságával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában