A közlekedés és a fűtés a legfőbb szén-dioxid-forrás

2019.04.09. 07:00

A környezet védelméért célokat fogalmaztak meg Zalaegerszegen

Tovább kell növelni a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét és csökkenteni a levegőszenynyezést – ezt is célul tűzte ki az önkormányzat az idei évre vonatkozó környezetvédelmi cselekvési tervében.

Szabó Judit

Fotó: pixabay.com

A márciusi közgyűlésen fogadta el a közgyűlés a környezetvédelmi cselekvési terv tavalyi végrehajtásáról szóló, valamint az idei célokat kitűző előterjesztést, áttekintve a hulladékgazdálkodás és a levegőtisztaság- védelem helyzetét is. A megvalósításra váró célok között szerepel, hogy tovább növekedjen a megyeszékhelyen a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége és csökkenjen az illegális lerakás.

A zalaegerszegi önkormányzat tavaly a közterületekről 800 köbméter illegálisan odahordott szemetet vitetett el, jellemzően a gyűjtőszigetek környékéről. A közgyűlés által tárgyalt beszámoló pedig arra is kitért, hogy korábban sok probléma volt a használt ruhák gyűjtésére kirakott konténerekkel, sokan ebben az esetben is mellérakták a holmikat. Az üzemeltető Textrade Kft. az önkormányzat tavalyi észrevételeire reagálva gyakrabban ürítette ki az edényeket, s vállalta, hogy ha bárki jelzi a konténerek oldalán lévő telefonszámon, hogy ruhahalmok vannak a környéken, 24 órán belül elszállíttatja azokat. Az önkormányzat idén már kezdeményezi azoknak a ruhagyűjtőknek a megszüntetését, amelyeket nem rendeltetésszerűen használnak.

Továbbra is cél, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön lerakóra. A búslakpusztai telepet a telítődése miatt bővíteni kell, az új, 42 ezer négyzetméteres lerakó várhatóan 2020 elejére készül el. Csökkenteni fogja a deponált mennyiséget a nemrég átadott, vegyes hulladék válogatására alkalmas búslakpusztai üzem is.

Külön fejezeteket szentel az előterjesztés a közlekedésfejlesztésnek, az energiahatékonyságnak, a vízvédelemnek, a zöldfelületeknek és a környezettudatos szemléletmód terjesztésének, valamint a levegőtisztaság-védelemnek. Az utóbbi téma kapcsán a legnagyobb probléma a nitrogén-dioxid-kibocsátás. Magasabb koncentráció a forgalmasabb útszakaszok mentén mérhető. A közlekedésből adódó terheléshez hozzáadódik a fűtésből következő. A helyzet környezetbarát közlekedési és fűtési módokkal és tehermentesítő utak kialakításával javítható. A globális felmelegedésért felelős szén-dioxid-kibocsátást Zalaegerszeg 2030-ig 40 százalékkal csökkentené 2003-hoz képest. 2016-ig már több mint 27 százalékos csökkenést teljesített (évi több mint 1 millió tonnáról 780 ezerre), a 40 százalékos vállalást elérhetőnek tartja a közgyűlés. Tavaly ugyanakkor hatósági jelentés alapján a városi mérőállomásokon (Zrínyi út 97., Besenyő út 20.) határérték alatt volt a légszennyezettség.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában