Az elődeink tisztelete

2019.03.19. 08:00

Pacsán és Sárhidán is megemlékeztek a forradalom és szabadságharc hőseiről

Pacsán, illetve Sárhidán is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171 évvel ezelőtti kitöréséről. Az eseményekről Oláh György pedagógus, illetve Mázsa Ferenc polgármester tudósította lapunkat.

ZH

Budai Sándorné volt a pacsai ünnepség szónoka Fotó: Oláh György

Pacsán március 15-én délelőtt az általános iskolások műsora után Budai Sándorné, a városi könyvtár vezetője mondott beszédet, kiemelve, hogy 1848-ban a párizsi események hatására olyan szellemiség terjedt el Európában, amely a szabadságot, a hazaszeretetet, az összetartozást és az egyenlőséget hirdette. A polgári átalakulás iránti vágy és az érte folytatott küzdelem máig példa mindannyiunk számára. Szerinte március 15. legfontosabb üzenete az, hogy hazánk és nemzetünk érdekében összefogva haladjunk előre, éppen ezért 1848/49 emlékét ápolni becsületbeli kötelesség.

Budai Sándorné volt a pacsai ünnepség szónoka Fotó: Oláh György

Sárhidán az önkormányzat vasárnap rendezett megemlékezést. A helyi hősök kopjafájának megkoszorúzása után a kultúrházban folytatódott az ünnepség, melyen „A településért” posztumusz érdeméremmel ismerték el Sipos Kálmán volt polgármester és Nagyné Pete Rozália egykori alpolgármester munkáját, akik sokat tettek a falu fejlődéséért.

A kitüntetettek hozzátartozói, illetve a falu vezetői Sárhidán: Sziráki István, Gáspárné Sipos Julianna, Mázsa Ferenc, Nagy László és Pete Istvánné Fotó: önkormányzat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában