Elismerés

2019.03.30. 07:00

Magyar-Zsidó Emlékezet Díjjal tüntették ki Dr. Szarka Lajost

A Magyar-Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság idén a fürdővárosban élő dr. Szarka Lajos PhD történész tanárnak adományozta a Magyar-Zsidó Emlékezet Díjat.

Góth Imre

Dr. Szarka Lajos a kitüntetéssel

Fotó: Góth Imre

Az indoklás szerint a zalai szakember a magyar zsidóság történelmének évtizedeken átívelő kutatásában, oktatásában és népszerűsítésében végzett kiemelkedő munkásságáért; a magyar-zsidó identitástudat kialakulását elősegítő sokszínű könyveiért és egyéb kiadványaiért; nagylelkű felajánlásaiért; valamint az Izrael iránti elkötelezettsége elismeréseképpen, továbbá a hiteles emlékezetkultúra megteremtése és a történelmi megbékélés elősegítéséért kapta a díjat, mellyel rendíthetetlen emberi tartását is el akarta ismerni az emlékbizottság.

Dr. Szarka Lajos a kitüntetéssel
Fotó: Góth Imre

Szarka Lajosnak az elmúlt két évtizedben több könyve is megjelent a témában. Feldolgozta a keszthelyi és hévízi zsidóság történetét, Zala megye zsidó emlékeit és több kiemelkedő személy életét.

A kitüntetett kérdésünkre elmondta: nem számított a megtisztelő elismerésre, de természetesen örül a díjnak, mely további ösztönzést nyújt mindennapi munkájához. A Holokauszt Emlékközpont történészeként kutat, tanít, Hévízen muzeológusként dolgozik, és elnöke a keszthelyi Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaságnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában