Világjárók Klubja

2019.03.26. 11:30

Kelta kisebbség a franciáknál – Varga Andrea előadását hallgathatták Zalalövőn

Végtelen nyugalom és egyszerűség jellemzi Franciaország északnyugati szegletét, a négy megye által alkotott Bretagne régiót. Az itt élőknek ugyanakkor nagyon erős az identitásuk, ami főleg a múlt század hetvenes éveitől alakult ki.

Gyuricza Ferenc

Varga Andrea: – Nagyon erős az identitásuk

Fotó: Gyuricza Ferenc

Többek között erről beszélt a Salla művelődési központ Világjárók Klubja legutóbbi előadásán Varga Andrea, aki családi kapcsolatoknak köszönhetően vehetett részt a bretonok hétköznapjaiban. Mint mondta: unokahúga az Erasmus-programban cserediákként töltött el több hónapot a félszigeten, őt látogatták meg, s így ismerkedhetett meg a térséggel.

Varga Andrea: – Nagyon erős az identitásuk
Fotó: Gyuricza Ferenc

A bretonok nemzeti kisebbséget alkotnak a francia állam területén, s a kelta eredetű népcsoport inkább az angolokkal, mintsem a franciákkal áll rokonságban.

A nyelvhasználatukat sokáig szigorúan tiltották, emiatt ma már kevesen beszélik a breton anyanyelvet, ugyanakkor saját televíziós és rádiós csatornájuk, újságjuk, illetve himnuszuk és zászlójuk is van. A bretonok a praktikum jegyében élik meg a mindennapjaikat, nincsenek hivalkodó házaik, autóik, viszont a városaik tele kézműves boltocskákkal, ahol rengeteg a helyi termék, a gazdaságuk negyven százalékát pedig a halászat teszi ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában