Március 15. alkalmából

2019.03.20. 07:00

Felvonulás és a Pilvax: Zalaszentgróton és Zalaszántón is ünnepeltek

Március 15. alkalmából Zalaszentgróton és Zalaszántón is ünnepséget rendeztek. Szentgróton egész napos volt a program.

Keszey Ágnes, Szalay Csaba

városvédő polgárőrök lovasai az élen a zalaszentgróti menetben Fotó: Bonyhárdné Purger Nikoletta

A ’48-as forradalom és szabadságharc évfordulójára az önkormányzat és a VMK szervezett programot Zalaszentgróton. Az ünnepi mise után a Városvédő Polgárőr Egyesület lovasainak felvezetésével indult a közel százfős menet a Katalin lakótelepről a Hősök Ligetéig. Útközben megkoszorúzták Bem József tábornok mellszobrát. A hősi emlékműnél a Városi Fúvószenekar fogadta a megemlékezés résztvevőit. Baracskai József polgármester beszédében úgy fogalmazott, hogy „az elmúlt hét generáció legjobbjai, konzervatívok, baloldaliak, szabadelvűek mind azt akarták, mint ’48-as elődeink, és ezt akarjuk mi is: demokráciát, jogállamot, pártatlan közmédiát, független ügyészséget és bíróságokat, igazságos közteherviselést, a tudomány, a kultúra, az oktatás szabadságát és támogatását, a közvagyon gondos és jogszerű kezelését, a korrupt közszereplők felelősségre vonását.”

A városvédő polgárőrök lovasai az élen a zalaszentgróti menetben Fotó: Bonyhárdné Purger Nikoletta
Zalaszántón felidézték a Pilvaxban történteket Fotó: KÁ

A megemlékezés a művelődési központban folytatódott. Itt Farkas Szabolcs, az Ifjúsági Önkormányzat polgármestere mondott beszédet, majd műsor zárta a rendezvényt.

Zalaszántón a Pilvax hangulatát idézték meg a nemzeti ünnep alkalmából. A kultúrházban műsort adtak a „márciusi ifjak” és a Gersei Pethő Általános Iskola diákjai, majd a korabeli kávéház hajdani ételeit és italait kínálták a jelenlevőknek, akik megkóstolhatták a Deák-kenyeret, a Kossuth-kiflit, a kuglófot, kalácsot, kávét, puncsot és krampampulit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában