A jövő bútorművészei

2019.03.20. 11:30

Az egerszegi Deák-iskola diákjai általában a pályán maradnak

Erősödik a motiváció, az újdonságok megismerése lökést ad a tanulási kedvnek. Ezért tartanak évente szakmai napot a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Deák Ferenc-iskolájában.

Arany Horváth Zsuzsa

Horváth Csaba, az egyik partnercég képviselője (jobbra) a tanárok és diákok körében. Középen Rozmán Sándor, Panácz György és Harmath Benjámin Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Tegnap nyolc, a faipar területén tevékenykedő partnercég mutatkozott be a faipari technikus, asztalos és kárpitos tanszakot végző diákoknak, akik betekintést nyerhettek a faipari megmunkálásban használt kéziszerszámok, kiegészítők, csavarok, pántok, rögzítőanyagok korszerű kínálatába, de láthattak ablakbeépítést, trendi ülőbútort, lépcsőkészítési technológiát is.

– Ilyen faipari gépek, eszközök nincsenek nálunk, ezért fontos számunkra a cégpartneri hálózat – mondta Rozmán Sándor igazgató, hozzátéve, a lemorzsolódáscsökkentést célzó pályázat támogatásával szervezték a szakmai napot. A Deákban folyamatos a pályaorientáció, ami már az iskolába kerülés előtt kezdődik, hiszen a tanárok felkeresik az általános iskolákat, s tájékoztatást adnak az egyébként manapság jó kereseti lehetőséget adó faipari képzésről. A faipari végzettségűek általában a pályán maradnak, mondta az igazgató, de ehhez a magas szintű oktatás mellett személyes elhivatottság kell.

Horváth Csaba, az egyik partnercég képviselője (jobbra) a tanárok és diákok körében. Középen Rozmán Sándor, Panácz György és Harmath Benjámin Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Ez évben kiemelkedett a mezőnyből Bálint Levente, aki a Szakma Sztárja országos versenyen második helyet szerzett a leendő faipari technikusok között. (Ő tavaly megnyerte az országos szakmai ágazati érettségi vizsgatantárgyi versenyt.) Felzárkózott hozzá diáktársa, Harmath Benjámin, aki mindössze három ponttal lemaradva az elsőtől, harmadik helyezést nyert idén a kárpitosoknak szóló versenyen. Tanáruk, Panácz György elmondta, a nagyszabású versenyen ezúttal az asztalosoknak hagyományos feladatok, míg a kárpitosoknak tapasztalatai szerint nehezebb feladatok jutottak.

– Elvégeztem a faipari technikusi képzést, utána két év alatt pedig a kárpitos szakot – mondta az egerszegi Harmath Benjámin, aki azért is képzi magát, hogy saját vállalkozást indíthasson. A verseny két napja alatt összesen 10 óra állt rendelkezésre két heverő, két szabad párnázat és egy modern szék kárpitozására. Benjáminnak a szövet és a műbőr ragadja meg a képzeletét, kreatív ötleteket indít el benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában