Halágyat alakítottak ki

2019.03.08. 17:30

A zalai horgásztavakon is elérkezett a halasítás szezonja

Szezonja van a halasításoknak, az elmúlt napokban több zalai horgásztavon is végeztek telepítést a horgászati jogot gyakorló egyesületek tagjai. Általában pontyokat tettek a vizekbe, de Zalalövőn csukával is gyarapították az állományt.

Gyuricza Ferenc

Jandó Zoltán egyesületi elnök és Tuboly Zoltán vezetőségi tag a pusztaszentlászlói tónál

Fotó: Gyuricza Ferenc

Pusztaszentlászlóra szerdán délután érkezett meg a haltartályos tehergépkocsi, a falu melletti úgynevezett Felső-tóba egy Somogy megyei halgazdaságból hoztak tízmá­zsányi háromnyaras pontyot. A helyi egyesület elnöke, Jandó Zoltán elmondta, aznap két fordulót bonyolítottak le, de már a múlt hét péntekén is érkezett egy kisebb mennyiség.

– Akkor egy mázsa egynyaras süllőt telepítettünk a körülbelül másfél hektáros Alsó-tóba, amit a megyében egyedülálló módon halnevelő tónak jelöltünk ki – magyarázta az elnök. – Ezen a vízfelületen tilos is a horgászat, hiszen az a cél, hogy az ottani állományt felneveljük, majd áthelyezzük a 7,2 hektáros Felső-tóba. A lehalászás érdekében a gát javításakor tízszer húsz méteres úgynevezett hal­ágyat alakítottunk ki, ezzel könnyebbé válik a művelet.

Jandó Zoltán egyesületi elnök és Tuboly Zoltán vezetőségi tag a pusztaszentlászlói tónál Fotó: Gyuricza Ferenc

Jandó Zoltán azt is elmondta: nemcsak süllő került az Alsó-tóba, hanem a szerdai első forduló halmennyisége is, ami ugyancsak tízmázsányi kétnyaras pontyot tett ki. Az egyesületnél abban bíznak, hogy beválik ez a módszer, így a halneveléssel megtakarított összegből a horgászok által kedvelt egyéb halfajokat is tudnak majd telepíteni. A halasítás miatt amúgy átmenetileg – március 15-ig – a Felső-tóra is tilalmat rendeltek el.

Az elnök kérdésünkre hozzátette: jelenleg még folyamatban vannak az éves engedélyek kiváltásai, várakozásaik szerint mintegy 140-150 fős lesz a tagság, ami egyébként megfelel a sokéves átlagnak. Ezenfelül maximum húsz olyan területi engedélyt is kiadnak, amit a nem náluk tagsági viszonnyal rendelkező pecások igényelhetnek, s persze számítanak a napijegyes horgászokra is. Versenyek is lesznek a tavon, az első várhatóan még áprilisban, majd egy 24 órás a nyár folyamán, s egy pergetős valamikor ősszel. Közösségi környezetszépítő munkát négy alkalommal szerveznek, ebből az első január végén sikeresen lezajlott, a tó melletti cserjéseket tisztították ki, illetve a nádat vágták le a növényzet megújulása érdekében.

Zalalövőn is folyamatosan zajlik a halállomány bővítése, amire szükség is van, hiszen a 22 hektáros vízfelületű tóban rengeteg halnak van hely. Néhány napja – ahogy meg is írtuk – a sporthorgászok örömére tettek több mint hét mázsa, átlagosan 6,5 kilogrammos pontyot a vízbe, tegnap pedig a szokásos méretű, háromnyaras pontyokból érkezett tízmázsányi, de három mázsa egynyaras csukát is telepítettek a Borostyán-tóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában