Szabadságharc 170

2019.03.23. 09:00

A Szent György Lovagrend vetélkedőt szervezett a középiskolásoknak Egerszegen

A Nemzetközi Szent György Lovagrend zalai priorátusának tagjai, Ferge László nyugalmazott őrnagy ötlete nyomán középiskolásoknak szóló vetélkedőt szerveztek, amely a Szabadságharc 170 nevet viselve az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit választotta témájául.

Arany Horváth Zsuzsa

Ferge László szervező, a lovagrend tagja, valamint Kósa Sándor, Domján Boglárka, Rosta Maya, Horváth Petra, Nagy Brigitta Mária és Gerencsér Gergő Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A háromfordulósra tervezett megmérettetés először a szabadságharc zalai történéseire is rákérdező feladatlapok helyes kitöltését jutalmazta. A kérdések összeállításában zalai történészek, közgyűjteményi munkatársak segédkeztek. Összesen 53 megfejtés érkezett vissza a kiíró szervezethez, ezek értékelése után tegnap került sor az eredményhirdetésre, a díjak átadására. A helyszínt a vetélkedő lebonyolításában részt vevő Zalaegerszegi Tankerületi Központ biztosította.

A szervezők nevében Ferge László, a partnerek képviseletében pedig Velkey Péter, a zalaegerszegi polgármesteri hivatal humánigazgatási osztályvezetője és Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. A megyei könyvtár, a Göcseji Múzeum, a megyei levéltár és más támogatók által biztosított könyvjutalmak és a helyezési oklevelek ezután találtak gazdára. Különdíjat nyert Domján Boglárka, az egerszegi Kölcsey-gimnázium, Horváth Petra, a Zrínyi-gimnázium, Lőczi Bencze József, a kanizsai Cserháti- és Gerencsér Gergő, a Zsigmondy-szakgimnázium tanulója.

Ferge László szervező, a lovagrend tagja, valamint Kósa Sándor, Domján Boglárka, Rosta Maya, Horváth Petra, Nagy Brigitta Mária és Gerencsér Gergő Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A Szabadságharc 170 vetélkedő első fordulójának harmadik helyét Nagy Brigitta Mária, a zalaegerszegi Bá­t­hory-szakgimnázium tanulója szerezte meg, második lett Kósa Sándor, a lenti Lámfalussy-szakközépiskola diákja, Rosta Maya, a Zrínyi-gimnázium növendéke érte el az első helyezést.

A verseny folytatódik, áprilisban a második feladatlapos fordulóra nevezhetnek be a középiskolások, a házigazda a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum lesz, majd ősszel a harmadik forduló már személyes részvételt igényel az eddigi győztesektől. A döntősök csapata kiegészül beregszászi és dunaszerdahelyi diákokkal. A tegnapi eredményhirdetésen a felkészítő és közreműködő tanárok munkáját is megköszönte a Nemzetközi Szent György Lovagrend zalai priorátusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában