Tízcentis friss hóban fotózta a madarakat

2019.03.06. 14:00

A kanizsai Szabó Zsolt felvételeit beválogatták az év természetfotóit bemutató kiadványba

Koncon marakodók és zsonglőr. A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége által kiadott kötetbe Szabó Zsolt természetfotós két alkotását is beválogatták.

Benedek Bálint

Szabó Zsolt az év természetfotóit közlő albummal Fotó: A szerző

A szövetség 26. alkalommal hirdette meg Magyarország és a térség legnagyobb természetfotós seregszemléjét. A „Lenergy – Az Év Természetfotósa 2018” pályázatra az idén is rengeteg kép érkezett. A pályázatot rendező szervezet törekvése: a természetfotózást jobbá, egyre magasabb színvonalúvá emelje Magyarországon. Az igazi természetfotós teljesítményt akarják kiemelni, s azokat a képeket előtérbe helyezni, amelyek az alkotó természetismeretét, kitartását és technikai tudását tükrözik.

Szabó Zsolt az év természetfotóit közlő albummal Fotó: A szerző

A kanizsai Szabó Zsoltnak a mostani a harmadik alkalom, hogy a többnyire madarakról készített fotói bekerülhettek a legjobbak gyűjteményébe. A Koncon marakodók című képét tavaly márciusban készítette el, amikor 8-10 centiméter friss hó hullott. Elmondta: mindig szeretett volna mély hóban rétisasokat fotózni, ezért korán reggel kiment az egyik bejáratott helyére. Több ragadozó madár körözött az égen, de legnagyobb meglepetésére feltűnt két aranysakál is. A fotót nagyjából 16 méter távolságból készítette, s kivételes pillanatot örökített meg. A másik alkotás egy gyurgyalagot ábrázol. Minden évben több hetet tölt utóbbi madár megfigyelésével, egy nyári napon figyelt fel arra, ahogy a szárnyas épp egy rózsabogarat ejtett el.

– Miközben játszott, „zsonglőrködött” a bogárral, többször is elejtette, de a gyurgyalagokra jellemző gyorsasággal el is kapta – emlékezett vissza Zsolt. – Végül a madár a zsákmányával a költőüregébe repült és a cseperedő fiókájának adta a zsákmányt. Általában a madarak viselkedését fotózom, de most az emlősöket sem hagyhattam ki. Soha nem vágytam arra, hogy bármelyik kategóriában is megszerezzem az első helyet, óriási dolog, hogy egyáltalán beválasztották a képeimet a legjobbak közé. Ebből az anyagból készül egy utazó kiállítás, mely szintén nagy elismerés.

A kanizsai férfi a brit ornitológiai társaság támogatásával megrendezett nemzetközi év madárfotósa viadalon is szerepelt. Ide kategóriánként olykor 2-3 ezer (!) képet küldenek be a világ minden tájáról, ezért a verseny is óriási. Szabó Zsolt a madarak viselkedését bemutató képeivel kivételesen jól szerepelt, hiszen az egyikkel például hetedik lett, de szerzett 18., 21. helyet is. Még ennél is nagyobb megtiszteltetés, hogy a díjazott alkotásokból ebben az esetben is készül egy album, melybe ugyancsak bekerül két fotója.

– A közelmúltban jártam néhány barátommal, köztük a Kanizsa Fotóklub tagjaival egy norvég fotótúrán – tette hozzá. – Ezúttal főleg a tájképek készültek, de az északi fény fotózásában is elmerültünk, hiszen szerencsénkre kivételesen jó fényekkel dolgozhattunk. Persze a madarak sem maradhattak ki, ezúttal kormorán, sirály, valamint sas akadt lencsevégre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában