Lakossági igényként fogalmazódott meg a közösségi rendezvény ötlete

2019.02.26. 10:00

Receptfilm készült a bázakerettyei disznóvágáson

A falusi disznóvágások gasztronómiája került a fókuszba azon a hétvégi rendezvényen, amelynek a dél-zalai település adott helyet.

Gyuricza Ferenc

Iványi László polgármester és Hajdár Lászlóné az elkészült ételek egy részével Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

A bázai településrészen disznóvágást tartottak, az ételek elkészítésébe bárki betekinthetett, majd a késő délutáni, kora esti órákban közösen fogyasztották el a hagyományos fogásokat. Már a délelőtti program sok érdeklődőt vonzott, a Hajdár Farmon mintegy harmincan kísérték figyelemmel a munkálatokat. Iványi László polgármester szerint ez jól tükrözi, hogy volt igény a programra a helyiek részéről.

– Már korábban felvetődött az az ötlet, hogy rendezzünk közösségi disznóvágást a bázai településrészen – mondta a polgármester. – Konkrét lakossági igényként fogalmazódott meg mindez, ami talán annak is betudható, hogy egyre távolabb kerül az emberektől a régi falusi disznóvágások emléke. Ma már kevesen tartanak sertést a családi gazdaságukban, bár nosztalgia-disznóvágások azért még vannak a faluban. Többen is vásárolnak élő sertést, amit aztán házi körülmények között vágnak le és dolgoznak fel.

Iványi László polgármester és Hajdár Lászlóné az elkészült ételek egy részével Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Iványi László hozzátette, a község szándéka találkozott a Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület Hátrányból előnyt nevű pályázati projektjével, amelynek olyan gasztronómiai ága is van, ahol tájjellegű ételek elkészítését mutatják be. Kovács Lajos projektmenedzser elmondása szerint konyhashow jellegű rendezvényeken, receptfilmek forgatásával örökítik meg a hagyományos receptek szerinti ételek sütését és főzését, így – kapcsolódva a bázakerettyei lakosok ötletéhez – a disznótorhoz kötődő finomságokét is. A Hajdár Farmon hat különféle jellegű ételből álló menüsor készült. Reggelire a régi falusi szokásoknak megfelelően pirított vagy resztelt májat, illetve vesevelőt sütöttek, míg a kora esti közösségi vacsorához toros káposztát, savanyú tüdőlevest, tárkonyos ragulevest, sült húsokat – oldalast, tarját, dagadót –, véres hurkát, házi húsos kolbászt és tepertőt szolgáltak fel. Mindezt házi tésztafélékkel, kukoricamáléval és pogácsával tálalták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában