Újra életre hívnák a Sormás Táncegyüttest

2019.02.24. 15:30

Néptáncfoglalkozások kezdődtek Sormáson

Néptáncfoglalkozás indult helyi és környékbeli gyermekeknek az önkormányzat finanszírozásával. A hosszú távú cél a Sormás Táncegyüttes újbóli megalakítása.

Horváth-Balogh Attila

A gyerekeket Vizeli Dezső és Farkas Anita vezeti be a népi hagyományok és a néptánc világába

Fotó: Horváth-Balogh Attila

A foglalkozásokat az integrált közösségi szolgáltató térben (IKSZT) Vizeli Dezső koreográfus, a Kanizsa Táncegyüttes vezetője tartja a helyi Farkas Anita közreműködésével. Az ötlet gazdája pedig Gálné Gurdonyi Tünde.

– Valamikor működött a településünkön a Sormás Táncegyüttes, melynek 15 évig én is tagja voltam – bocsátotta előre Gálné Gurdonyi Tünde. – Amikor megszűnt az együttes, lett egy utánpótlás csoportunk, de az is feloszlott. Most, hogy az egykori táncosok gyermekei belenőttek abba a korba, amikor már rá lehet őket vezetni a népi hagyományok és a néptánc szépségeire, úgy gondoltuk, jó lenne ismét létrehozni egy néptáncegyüttest Sormáson, hiszen nekünk is nagyon szép emlékeink fűződnek hozzá, jó volt a közösség, és sok helyre eljuthattunk a hagyományőrzés kapcsán.

A gyerekeket Vizeli Dezső és Farkas Anita vezeti be a népi hagyományok és a néptánc világába
Fotó: Horváth-Balogh Attila

Vizeli Dezsőtől megtudtuk: az önkormányzat által finanszírozott foglalkozásokra minden szombaton 16 órától kerül sor. Ezeken általában 10–15 gyermek szokott részt venni. A hagyományőrző délutánokon egyelőre nagy szerep jut a régi népi gyermekjátékoknak, de a gyerekek ismerkednek már a tánclépésekkel is.

– A hangsúly természetesen a zalai, azon belül is a dél-zalai néptáncokon van, s mihamarabb szeretnénk eljutni a gyerekekkel odáig, hogy előbb a község rendezvényein, aztán máshol is felléphessenek közönség előtt, mert az az igazi élmény és motiváció – jelentette ki Vizeli Dezső. – A gyerekek nyitottak, érdeklődők és jó a ritmusérzékük, tehát gyorsan lehet velük haladni. S nem utolsósorban a szülők is nagyon segítőkészek, ami legalább olyan fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában