A bűnös tettek sosem merülhetnek feledésbe

2019.02.27. 11:30

Keszthelyen és Lentiben is megemlékeztek a kommunizmus áldozatairól

Keszthelyen hétfőn délután a Balaton Színház Simándy termében emlékeztek a kommunizmus áldozataira, míg Lentiben a művelődési központban idézték fel a diktatúrában elszenvedett sérelmeket.

Zámbó Balázs, Kósa Róbert

Lentiben Drávecz Gyula alpolgármester, dr. Kovács Attila, a ljubljanai Nemzetiségi Kutatóintézet (Institute for Ethnic Studies) tudományos főmunkatársa, Simon Márta, a Honismereti Egyesület elnöke vezetésével emlékeztek a kommunista diktatúra áldozataira Fotó: Kósa Róbert

A keszthelyi megemlékezésben Ruzsics Ferenc polgármester segített a közönségnek az események felidézésében. Beszédét a diktatúra fogalmának magyarázatával kezdte, majd így folytatta.

– Keszthelyen 2004-től minden évben városi megemlékezést tartunk ezen a napon. Számunkra elengedhetetlen, hogy sohase merülhessenek feledésbe azok a bűnös tettek, melyeket a kommunizmus ideológiájába burkolva hajtottak végre. Hazánkban talán nincs is olyan család, melynek valamely tagja ne lett volna elszenvedője ezeknek a gyalázatos cselekményeknek. Nekünk bárki által számonkérhető kötelességünk elmondani a fiatalabb generáció tagjainak, hogy kik, mit s miért tettek – fogalmazott a polgármester.

A városi megemlékezést az Örök tél című magyar történelmi filmdráma vetítésével zárták, melyet 2017-ben Szász Attila rendezett.

Lentiben a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapjához kapcsolódva a Honismereti Egyesület szervezésében tartottak megemlékezést a város művelődési központjában.

Lentiben Drávecz Gyula alpolgármester, dr. Kovács Attila, a ljubljanai Nemzetiségi Kutatóintézet (Institute for Ethnic Studies) tudományos főmunkatársa, Simon Márta, a Honismereti Egyesület elnöke vezetésével emlékeztek a kommunista diktatúra áldozataira Fotó: Kósa Róbert

A rendezvényen Simon Márta, a szervező egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Drávecz Gyula alpolgármester mondott beszédet.

A folytatásban a megemlékezés meghívott előadója, dr. Kovács Attila, a ljubljanai Nemzetiségi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa tartott előadást a muravidéki magyarság 1945-től 1953-ig tartó diktatórikus időszakban elszenvedett sérelmeiről, belefoglalva az 1945-ben lezajlott jugoszláv hatalomátvétel időszakának történéseit is.

Az előadás során elhangzott, hogy 1945 júniusában összesen 17 magyarlakta településről összesen 582 főt, többségében gyerekeket, nőket és időskorú lakost internáltak a Mariborhoz közeli Hrastovec településre, főként azokat, akiknek férfi hozzátartozóit már korábban elhurcolták a közeli munkatáborokba. A kora estébe nyúló megemlékezésen közreműködött Szekeres Frigyesné versmondó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában