Együttműködés az oktatásban, egészségügyben, a helyi termékek piacán

2019.02.09. 07:00

Hazautazott Zalából a Hanti-Manysi Autonóm Terület delegációja

Számos területre kiterjedő tárgyalássorozatot folytatott Zalában a Hanti-Manysi Autonóm Terület kormányzója, dr. Pál Attila és 22 fős küldöttsége.

Keszey Ágnes, Varga Lívia

A vendégek és vendéglátóik a Kölcsey-gimnázium orosz nyelvet tanuló diákjaival. Elöl dr. Pál Attila, Natalja Komarova és Boris Khokhryakov

Fotó: Katona Tibor

Keszthelyen és Zalaváron is tettek látogatást

A zalaegerszegi programot követően szerdán Keszthelyre látogatott a delegáció. A Helikon Kastélymúzeumban a Musica Antiqua műsora után dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a vendégeket. Úgy fogalmazott: kulturális hídfő ez a térség, ahol összekapcsolódik a nyugati kultúrkör a kelet hagyományaival.

Megemlékezett a két hittérítőről, Európa társvédőszentjeiről: Cirillről és Metódról, akiknek a munkássága ma is példaként áll előttünk, hiszen, mint mondta, a Kelet és Nyugat közötti szellemi összeköttetés lehet a mindenkori közös európai építkezés alapja.

– A Kelet és Nyugat közötti kötődésnek egyik példája a már 19 éve létező kapcsolat Zala megye önkormányzata és az oroszországi Hanti-Manysi Autonóm Terület között. Az elmondottakból következik: ez a kapcsolat túlmutat a gazdasági és geopolitikai kereteken. Tekintsünk hát arra most is és a jövőben is, ami összeköt minket – mondta beszédében dr. Fürjes Zoltán.

A vendégek és vendéglátóik a Kölcsey-gimnázium orosz nyelvet tanuló diákjaival. Elöl dr. Pál Attila,
Natalja Komarova és Boris Khokhryakov Fotó: Katona Tibor

Az értékközösségre alapozva, a kölcsönös tiszteletadás mellett Kelet-Közép Európa lehet az az erő, melyben a józanság hangjai elősegíthetik a súrlódások elkerülését – folytatta beszédét. Dr. Somorjai Ádám bencés szerzetes felidézte a térség vallástörténelmét, annak alkalmából, hogy idén ünnepeljük a zalavári bencés közösség megalakulásának ezredik évfordulóját. Szólt Füssy Tamás A zalavári apátság története című könyvéről.

A reprint kötettel, melyet a zalaapáti önkormányzat adott ki, megajándékozta a két elnököt. Ugyancsak Cirill és Metód munkásságáról emlékezett meg, és szólt a szurguti egyházmegye hagyományairól Boris Khokhryakov, a Hanti-Manysi Autonóm Körzet Duma elnöke. A kastélybéli ünnepség a Kerka Táncegyüttes fellépésével zárult, majd délután Zalavárra, a Történelmi Emlékparkba látogatott a küldöttség. A parkot Pácsonyi Imre, a megyegyűlés alelnöke mutatta be. Itt megkoszorúzták Cirill és Metód emlékművét, majd a szomszédságában lévő kápolnában közös imát mondtak a jelenlevők Nyikolaj Kim atya, a hévízi ortodox egyházközség parochusa vezetésével.

Összegzés

A hivatalos program zárásaként, a másnapi hazautazás előtt a Kis-Balaton Házban összegezte a látogatás tapasztalatait dr. Pál Attila megyei közgyűlési elnök és Boris Khokhryakov. – Annak alapján, amilyen mély betekintést kaptunk a magyar kultúrába, nagyon össze kell szedni magunkat, hogy ezt viszonozni tudjuk, és azt a sokrétű és szintén mély kulturális örökséget, amivel mi rendelkezünk, méltó módon be tudjuk mutatni – utalt az orosz politikus a zalai delegáció jövőbeni oroszországi utazására. Gazdasági témákról is említést tett.

A zalavári Várszigeten lévő kápolnában imádkoztak a delegáció tagjai vendéglátóik társaságában. Középen a szertartást vezető Nyikolaj Kim Fotó: Katona Tibor

– Szeretném kiemelni azt az élményt, amit a zalaegerszegi járműipari tesztpálya meglátogatásakor éltünk át: a pilóta nélküli autóvezetés a következő évtizedek nagy vívmánya lesz. Szembesültünk azzal, hogy itt nagyon fejlett technikával, 5G rendszerben próbálják ki az eszközöket – mondta Boris Khokhryakov, aki a zalavári Várszigeten tett látogatást is összegezte. Szólt arról a tervről, melyet Nyikolaj atya koordinál: egy templom megépítését tervezi a térségbeli ortodox közösség. Eredményes, számos területre kiterjedő, jövőbe mutató tárgyalássorozatot folytatott Zalában a Hanti-Manysi Autonóm Terület kormányzója, Natalja Komarova és 22 fős küldöttsége, a kapcsolat várhatóan több szférában is élő és aktív marad. Erről is beszélt a háromnapos látogatás történéseit összegző tegnapi sajtótájékoztatóján dr. Pál Attila.

A megállapodásról

A Zala Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: hatalmas megtiszteltetés, hogy ilyen magas rangú delegáció látogatott megyénkbe. A meghívás célja, tette hozzá, a 2001-ben kötött együttműködési megállapodás 2019–20-ra vonatkozó közös cselekvési tervének aláírása volt, valamint az előkészítő munka során meghatározott szakterületek képviselőinek, tevékenységének kölcsönös megismerése. Dr. Pál Attila kiemelte: együttműködés látszik kibontakozni a közép- és a felsőoktatásban az online platformok segítségével megvalósítható közös programok terén, de szóba került a hallgatói csere lehetősége, valamint, hogy a magyar egyetemeken végzett gyógyturisztikai szakemberek orosz nyelvterületen szerezhetnének nyelvi gyakorlatot, tekintettel a Zalában is egyre gyarapodó orosz vendégkörre. De a legaktívabb talán – tette hozzá dr. Pál Attila – a kórházi munka terén lehet a kapcsolat. Mi, zalaiak egyebek mellett a telemedicinával kapcsolatban tanulhatunk az orosz féltől. A küldöttség tagjai a zalaegerszegi piacon helyi termékeket is kóstoltak, s nagy sikert arattak körükben a zalai ízek, olyannyira, hogy szívesen vennék, ha a decemberben megrendezendő nagyszabású helyitermék-vásárukon ezen áruk is megjelenhetnének.

További fontos eredmény, hogy dr. Pál Attila az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövetével, Vladimir Sergeevvel is egyeztetett Budapesten. Mint elhangzott, a tárgyalást és az addig elért eredmények lajstromba vételét még idén, orosz földön folytatják a felek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában