Mint a régi téli estéken

2019.02.16. 07:00

Égett a munka a tollfosztó asszonyok keze alatt Kanizsán

„Libák siráma, leányok álma” címmel rendeztek pénteken tollfosztást a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. Az asztalt a Mamik Hagyományőrző Dalkör tagjai ülték körül, akik ügyesen, villámgyorsan dolgoztak.

vidám, dalos asszonyok keze alatt égett a munka Fotó: Gergely

És közben még arra is jutott energiájuk, hogy harmonikamuzsika mellett vidám nótákkal is szórakoztassák az érdeklődőket. Miközben a hölgyek dolgoztak és énekeltek, a férfiak kártyáztak és iszogattak. Kámánné Szép Terézia, a művelődési ház igazgatója pedig elmondta: a tollfosztás a régi paraszti közösségek fontos „ünnepe” volt, hiszen ilyenkor teremtették elő a házasulandó lányok stafírungjába kerülő dunnához és paplanhoz szükséges irdatlan mennyiségű tollpihét.

A vidám, dalos asszonyok keze alatt égett a munka Fotó: Gergely

– E szép szokás felelevenítésével kapcsolódtunk a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű rendezvénysorozathoz – folytatta az igazgatónő. – Az országos esemény jelmondata: Mindennap értéket adunk. Aminek, úgy érzem, maximálisan megfeleltünk.

E falak között először három éve zajlott le hasonló program, az Olajipari Nyugdíjas Klub jóvoltából. Ennek elnöke, Fehér Imre elmondta: az volt a céljuk, hogy a fiatalok is megtudják, őseik mivel foglalkoztak téli estéken.

A Mamik Hagyományőrző Dalkör vezetője, Gál Ferencné hozzátette: ezúttal Surdról és Sandról hat kilogramm megszárított liba-, valamint kacsatollat „fosztottak”, vagyis lecsippentették a torzsáról a pihéket. Ma már sok más tölteléket is raknak a párnákba, de ők a tollra esküsznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában