Figyelni kell rájuk

2019.02.27. 07:00

Az idősek helyzetéről, szervezeteikről esett szó a zalaszentgróti programon

A zalaszentgróti térség Idősek Tanácsának tagjaival találkozott nemrég a megyei közgyűlés alelnöke, Pácsonyi Imre, aki egyben a megyei Idősügyi Tanács elnöke.

ZH

A tanács tagjai Pácsonyi Imrével (balról a harmadik) Fotó: ZH Archívum

A városházán tartott összejövetel előtt a polgármester távollétében Balogh Gábor alpolgármester üdvözölte a csáfordi kapcsolatokkal is rendelkező elnököt. Ezt követően a helyi idősek tanácsának elnöke, Szalay Csaba bemutatta a három éve alakult szervezetet, amelyben a nyugdíjasklubok vezetői mellett olyan önkéntesek vannak, akik tapasztala­taikkal, tanácsaikkal tenni akarnak idős társaikért.

A tanács tagjai Pácsonyi Imrével (balról a harmadik) Fotó: ZH Archívum

Pácsonyi Imre vetített képes előadása során az 1999 óta működő megyei tanács munkájáról, szervezeti felépítéséről beszélt. Grafikonokon és táblázatokon bemutatta a népesség életkorának változását, a várható élettartamot európai összevetésben. Példákat sorolt a megyében jól működő nyugdíjas szervezetekről, klubokról. Felhívta a figyelmet a nagy sikerű szenior egyetem elő­adásaira. Elmondta, hogy a megye vezetése is hangsúlyt fektet az idősekkel való törődésre, ezért hozták létre az Idősbarát Önkormányzat díjat, amelyet évente két település nyerhet el pályázat útján.

A tájékoztatót kötetlen véleménycsere követte, amelynek tanulsága, hogy a falvak egyre öregedő népessége fokozott figyelmet, segítséget kíván. Ebben nagy munkát végeznek a falugondnokok, a családsegítők és az egyre fogyatkozó vöröskeresztes aktivisták. Szükség van olyan önkéntesekre, akik önzetlenül vállalják a nyugdíjasok összefogását, programok szervezését, hangzott el. Pácsonyi Imre módszertani segítséget ajánlott ehhez a munkához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában