Robotok helyettesítik majd a járókelőket

2019.02.06. 07:00

A zalaegerszegi tesztpályára is ellátogatott az orosz küldöttség

A Hanti-­Manysi Autonóm Terület delegációja kedden ellátogatott a Zala ZONE Járműipari Tesztpályára, és megismerte az ahhoz kapcsolódó fejlesztéseket is.

Varga Lívia

Natalja Komarovát és delegációját dr. Pál Attila és Vigh László kalauzolta a tesztpályán

Fotó: Katona Tibor

A délelőtti megyeházi konferenciát, majd a cselekvési terv ünnepélyes aláírását és a sajtótájékoztatót követően Natalja Komarova kormányzó és küldöttsége a Kölcsey-gimnázium orosz nyelvet tanuló diákjaival és az iskola képviselőivel találkozott, hogy megalapozzák a nyelvgyakorlást segítő későbbi közös programokat. Ezt követően koszorút helyeztek el a városban található szovjet katonai temetőben.

A tesztpályán Vigh László országgyűlési képviselő, a létesítmény miniszteri biztosa, és dr. Háry András, az Autó­ipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője fogadta a vendégeket, akiket a házigazda dr. Pál Attila is elkísért. Vigh László elmondta: a tesztpályát Európa-, sőt világszerte óriási érdeklődés övezi, s ez alól nem kivétel Oroszország sem, hiszen az ottani autóipar a világ élvonalába tartozik. A politikus a nap folyamán szerzett tapasztalatok alapján hozzátette: a jugrai küldöttséget is érdekli az a technikai fejlődés, ami Zalaegerszegen végbemegy.

Natalja Komarovát és delegációját dr. Pál Attila és Vigh László kalauzolta a tesztpályán
Fotó: Katona Tibor

A tesztpályát bemutatva hangsúlyozta: a létesítmény jelenleg ötvenszázalékos készültségben van, s az elkészült pályatesteken már elkezdődtek a tesztelések. Kiemelte: a világon egyedülálló létesítményben húsz hektáron kialakítanak például egy okosvárost mélygarázzsal, gyalogátkelőhelyekkel, kerékpárutakkal, ahol a tervek szerint robotok helyettesítik a járókelőket.

Dr. Háry András az előzményekről, a tesztpályán folyó szakmai munkáról részletes előadást tartott a délelőtti konferencián is, kiemelve: a teszt­pálya nemcsak Zalaegerszeg és térsége fejlődésében játszik fontos szerepet, hanem a járműiparban zajló technológiai váltásban, a mobilitás átalakulásában, az elektromos és hibrid technológiák elterjedésében és az önvezető, autonóm járművek megjelenésében is. Az előadást követően a vendégek megtekintették a már elkészült pályaelemeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában