A „lelke” már megújult

2019.02.26. 07:00

A zalaegerszegi kórház fizioterápiás medencéje korszerű vezérléstechnikát kapott

Két hónapos szünetet követően múlt héttől újra fogadja a betegeket a Zala Megyei Szent Rafael Kórház fizio­terápiás medencéje.

Magyar Hajnalka

Dr. Halász Gabriella és Eichinger Attila a próbaüzemet követő sajtótájékoztatón. Az új gépészeti egység pontosan a medence alatt helyezkedik el Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A fizio- és hidroterápiára szorulók immár kifogástalan minőségű vízben végezhetik a gyakorlatokat, a medence „lelkét”, a gépészeti bázist ugyanis 21. századi berendezésre cserélték. Erről tartott tegnap sajtótájékoztatót dr. Halász Gabriella főigazgató, valamint Eichinger Attila, az Ispita Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A kórház évek óta tervezi a fizioterápiás egység – medence, öltözők, gépészet – felújítását. A komplett rekonstrukció magas költségei miatt a beruházást szakaszolni kellett. Első ütemben a medence gépészetének teljes cseréje történt meg, összesen 20,3 millió forint értékben. A forrás előteremtésére két éve indított gyűjtést a kórház, ennek eredményeként 19 millió forint gyűlt össze, amit az alapítvány egészített ki saját eszközeiből.

Dr. Halász Gabriella és Eichinger Attila a próbaüzemet követő sajtótájékoztatón. Az új gépészeti egység pontosan a medence alatt helyezkedik el Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Dr. Halász Gabriella a sajtóbejáráson elmondta, az szja egy százalékának felajánlásán túl is nagyon sokan melléjük álltak. Kiemelte a kormányhivatal dolgozóinak 1,7 millió forint értékű gyűjtését, a két évvel ezelőtti, az önkormányzat által szervezett jótékonysági főzés közel négymilliós bevételét, továbbá a magánszemélyek, gazdálkodó szervek, alapítványok, civilek adományait. Ezt a célt szolgálta a kórház két alkalommal megszervezett gálaestje is, amin orvosok s más dolgozók léptek fel, megmutatva szakmán túli tehetségüket. A főigazgató utalt rá, e kezdeményezés a városban, de a kórházon belül is közösségformáló erőként működött.

Eichinger Attila hozzátette, a medencetér és az öltözői szakasz felújítása még hátravan, ehhez további támogatást remélnek. Ám a legfontosabb cél megvalósult: az új gépészet garantált vízminőséget biztosít, minden vegyszer adagolása automatikus, és ugyanígy működik a pH-érték és a vízhőmérséklet ellenőrzése is. A harmincéves, elrozsdásodott acéltartályokat a vegyszerterhelést és a vizes közeget bíró műanyag tartályokra cserélték. A medence forgatott vize egyebek közt UV-szűrést is kap, a bekerülő apró szennyeződéseket pedig homok és kavicsrétegekből álló természetes szűrőrendszer fogja meg. Ez olyan érzékeny, hogy még a bőrünkről leváló hámréteget vagy a testápolók, krémek nyomán vízbe jutó szemcséket is képes kiszűrni – hangzott el a tájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában