Fontos a rugalmasság

2019.01.03. 07:00

Visszatérnek a boltokba a „sikertelen” karácsonyi ajándékok

Az üzletek többségében idén is visszaváltják a nem megfelelő karácsonyi ajándékot.

Korosa Titanilla

Harmath Henrietta üzletvezető-helyettes a karácsonyi roham után feltölti a könyvesbolti polcokat Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A karácsony utáni napokban az üzletekben megkezdődik egy, az ünnephez kötődő „másodlagos forgalom”: az el nem talált, vagy felesleges ajándékok visszaváltásának időszaka. Ez egyébként a kereskedők jóindulatán vagy üzleti érzékén múlik, mivel ha nem hibás a termék, nem kötelező azt kicserélni. De a legtöbb helyen lehetővé teszik ezt.

Harmath Henrietta üzletvezető-helyettes a karácsonyi roham után feltölti a könyvesbolti polcokat Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Karácsony óta eltelt már néhány nap, a tapasztalatok iránt érdeklődtünk néhány üzletben. Az egyik leggyakoribb ajándék a könyv volt. A zalaegerszegi plázában működő könyváruházban Tóth Emese üzletvezető azt mondta: náluk természetes a csere. – Karácsony előtt nagyon sok könyvet eladtunk, ilyenkor az átlagosnak akár a háromszorosát is elérheti a forgalmunk. Természetesen mindig sokan vannak, akiknek már megvolt az adott könyv, ez legnagyobb számban az úgynevezett sikerkönyvekkel fordul elő. A nálunk vásárolt könyvet a blokk ellenében január nyolcadikáig kicseréljük – tudatta az üzletvezető. – Mi is kicseréljük a terméket, de idén karácsonyra úgy látszik, nagyon eltalálták a méreteket a vevők, mert még senki sem jött azzal, hogy a karácsonyi ajándéka helyett másikat szeretne. Egyébként ez még előfordulhat, nem szabtunk határidőt – mondta Horváth Judit, a Kazinczy téri nőifehérnemű- bolt munkatársa.

A szomszédos divatüzletben több volt a visszaváltás.

– Mindent úgy adunk át, hogy ha bármi miatt nem tetszik a vevőnek, akkor cserélünk – mondta a boltban dolgozó Kocsis Éva. – Ehhez azonban az kell, hogy a ruhadarabot az eredeti állapotában hozzák vissza, a terméket jelző papírnak rajta kell lennie, és természetesen a blokkot is várjuk. Ha a vevő éppen nem talál nálunk semmi megfelelőt, akkor sincs baj. Nem kell bármi áron azonnal levásárolni a terméket, mert nálunk 90 napig élni lehet ezzel a lehetőséggel.

Lentiben, a Lantos Műszaki Áruházban tegnap délelőtt ketten jártak, hogy visszacseréljék a karácsonyi ajándékot. Mind a két esetben kisebb működési probléma állt a szándék hátterében.

– A vásárlók az üzletünkben idén széles körben válogattak a karácsonyi ajándékok beszerzésénél – mondta el Tüske Milán, a műszaki áruház munkatársa. – A megvásárolt áruk cseréjére idén van mód üzletünkben, de már jóval kevesebben keresnek emiatt minket, mint néhány éve. Ma már ritka a rossz minőség miatti csere, inkább jellemző, hogy valaki két ugyanolyan eszközt kapott és az egyiket visszahozza és annak áráért választ valamit.

Tüske Milán hozzátette: olyan gyártókkal állnak kapcsolatban, ahol megfelelő a garanciális háttér.

– A cseréhez fontos, hogy a termék csomagolása sértetlen legyen, illetve kell a blokk, az elismervény és a garanciaigazolás is – sorolta az eladó. – Szinte minden esetben meg tudjuk oldani a cserét, ez alól kivétel lehet, ha például egy hajvágót vagy egy borotvát már kipróbáltak. De ezeket a helyzeteket is igyekszünk rugalmasan kezelni, és megtalálni a megoldást.

Tüske Milán szerint a csere szinte minden esetben megoldható – de vannak feltételek Fotó: Korosa/Zalai Hírlap

Azt is megtudtuk, hogy a kisebb elektronikai, háztartási eszközöket egyből, a helyszínen cserélik, míg a nagyobbakat – mosógépeket, hűtőszekrényeket – első körben szervizbe küldik javításra. Ezeknél a termékeknél csak a műszaki vizsgálat után kerülhet sor cserére, ha nem tudják az adott árucikk hibáját megjavítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában