Vince-nap

2019.01.29. 08:00

Ügyeljünk a vágásirányra – Ezt tanácsolja a novai szőlész-borász Sabján Kitti

A szőlő nyugalmi állapotában bármikor elvégezhető a metszés, mindössze arra kell csak figyelni, hogy a nagyon hideg napokat kerüljük el, hiszen az nem tesz jót a növénynek. Többek között ezt tanácsolta a göcseji település határában gazdálkodóknak Sabján Kitti szőlész-borász.

Gyuricza Ferenc

Sabján Kitti (jobbról) metszési bemutatót is tartott

Fotó: Gyuricza Ferenc

Nován évek óta hagyomány, hogy Vince-nap apropóján a település lakói kilátogatnak a környező szőlőhegyre. Nemcsak az újborok kóstolása, valamint a jeles naphoz kötődő népi tradíciók ápolása miatt szervezi meg a programot az önkormányzat, hanem azért is, hogy ez utóbbit szakmai előadásokkal kössék össze. Az elmúlt hét szombatján, mintegy 25 érdeklődő jelenlétében, Egyed Bálint és Egyed Vince ültetvényében Sabján Kitti szőlész-borász tartott metszési bemutatót, illetve osztotta meg hallgatóságával az azzal kapcsolatos legfontosabb ismereteket.

– Az úgynevezett csapos metszésnél leginkább a vágás­irányra kell ügyelnünk, azaz arra, hogy a vegetáció megindulása után a vesszőből kifakadó nedvezési könny ne folyjon rá a rügyre – magyarázta a fiatal szőlész-borász. – Ha ugyanis ez történik, akkor a rügy megvakulhat, azaz a rácsordogáló nedv megkocsonyásodik, burkot képez körülötte, s ezért elzárja a fejlődés útját, vagyis az új hajtások ki sem tudnak növekedni.

Sabján Kitti (jobbról) metszési bemutatót is tartott
Fotó: Gyuricza Ferenc

Sabján Kitti azt is elmondta, több helyen találkozott azzal, hogy nincsenek jól kialakítva a tőkenyakak, ezeken a helyen a szálvesszős metszés is nehezen végezhető el. Beszélt a szőlő általános állapotáról is, mint mondta, bár látott olyan eseteket, hogy betegség vagy növényápolási hiba miatt maradtak bennük zöld szakaszok, mégis azt mondhatjuk, hogy megfelelően beértek a vesszők.

Most nyugalmi állapotban van a szőlő – ez az időszak a lombhullástól a rügyfakadásig tart –, ilyenkor kell a metszést elvégezni, ám csak abban az esetben, ha a hőmérséklet nem süllyed mínusz 4-5 fok alá. A jelen tapasztalatok alapján jó termésre lehet számítani, ám azt, hogy miként alakul az évjárat, a következő hónapok időjárása nagyon is befolyásolhatja. Ha túlságosan enyhe lesz a február, és emiatt hamar megindul a vegetáció, majd azt követően komolyabb tavaszi fagyok jönnek, az semmiképpen nem használ a szőlőnek. Egyelőre azonban nem látszik ilyen veszély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában