Kistestű énekesmadarakkal és védett élőlényekkel lehet találkozni

2019.01.05. 07:00

Odútelep várja az „albérlőket” a hévízi tó körül

A város világhírű gyógytava körüli égeresekben, valamint a tófürdő területén és parkjában több mint száz odúba költözhetnek be énekes madarak és egyéb kistestű állatok. Ezeket az „albérleteket” gondos emberi kezek telepítették és ellenőrzik azóta is rendszeresen.

Varga Andor

Csiszár Viktor 2011-ben telepítette az első odút

Fotó: ZH archívum

A munkát 2011-ben kezdte meg Csiszár Viktor, akkor még a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreként. Mostanság pedig ugyanő, már civil természetvédőként végzi a teleppel kapcsolatos teendőket. Mint például ősszel az odúk takarítását. Elvégre ezek mesterséges képződmények és így a tisztán tartásukat sem szabad a természetre bízni.

Csiszár Viktor 2011-ben telepítette az első odút
Fotó: ZH archívum

– Minden évben számba veszem azt is, hogy „kik” költöztek be a ládikákba – mesélte Csiszár Viktor a mostani szezonban elvégzett munkálatok kapcsán. – 2015-ben merült fel az ötlet, hogy ennek keretében elvégezhetnék egy vizsgálatot a tó körüli szúnyoggyérítések, illetve vegyszeres növényvédelmi kezelések hatását illetően. Ehhez az odútelep bővítésére, a költési időszakban (március második felétől június végéig) gyakoribb ellenőrzésekre, valamint egy másik odútelepre volt szükség. Utóbbinak vegyszeres kezeléstől mentes területen kellett lennie, hogy alkalmas legyen az összehasonlításra.

Ez a korai denevér is örömmel elfoglalt egy lakást
Fotó: Csiszár Viktor

Az ökológus elmondta: a tavalyi eredmények, az elhullott fiókák elhelyezkedése alapján nem volt kimutatható hatása a vegyszerezéseknek a madarakra, és miután az ember sokkal kevésbé érzékeny ezekre a kemikáliákra, mint a kistestű énekesek, kimondható az is, hogy a szúnyoggyérítések az emberre sem veszélyesek.

Kis állat termetét meghazudtoló névvel: nagy pele
Fotó: Csiszár Viktor

Az elvégzett vizsgálat a madarakra hulló, illetve a táplálékláncba bekerülő vegyszer hatásait érintette, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni róla, hogy továbbra is fennáll egy elsősorban a fecskéket veszélyeztető probléma. Madarászok minden fórumon hangsúlyozzák: a szúnyogirtások miatt nyáron vészesen kevés a táplálék, és ez negatív hatással van a madarak egyedszámára.

– A hévízi kórház segítségével kihelyezett odúk egyébként nem csak a költési időszakban izgalmasak – folytatta Csiszár Viktor. – Az odútakarításkor rendszeresen találok bennük egyéb védett élőlényeket: mogyorós és nagy peléket, korai, illetve törpe denevéreket. Ilyenkor természetesen gyorsan „visszavonulót fújok”, ezeket az állatokat nem háborgatom a takarítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában