Karakter

2019.01.29. 14:00

Milyen a jó forralt bor? A zalalövői verseny megadta a választ

Karakteresebbek, összetettebbek a 2018-as borok, így a hagyományos forralt bor- főző versenyhez is remek alapanyagként szolgáltak. A Borbarát Kör Egyesület a hét végén a Pacsa-hegyen tartotta idei első versenyét.

Gyuricza Ferenc

A győztes gazda forralt borát kóstolják a zsűri tagjai. Balról: Galambos László, Németh Zoltán, Vertetics László, Pintér László és Imre Dóra

Fotó: Gyuricza Ferenc

Nyolc gazda nevezett, tizenkétféle nedűvel. A kóstolók száma felülmúlta a versenyzőkét, több mint harmincan járták végig a hegyhátat, hogy véleményezzék az italokat. A minősítés feladata a Galambos László, Vertetics László és Németh Zoltán alkotta háromfős zsűrire hárult.

A győztes gazda forralt borát kóstolják a zsűri tagjai. Balról: Galambos László, Németh Zoltán, Vertetics László, Pintér László és Imre Dóra Fotó: Gyuricza Ferenc

– Azt gondolom, ez évben jobban teljesítettek a gazdák, de ehhez arra is szükség volt, hogy az alapművelés is jól sikerüljön – mondta a bíráló grémium elnöke, Galambos László. – Kellemesen csalódtunk az elmúlt esztendőben, hiszen bár a mennyiséget tekintve kevesebb lett a termés, de ezzel együtt sem vártuk ezt a minőséget. Összetettebbek, ka­rakteresebbek lettek a borok, a vörös fajták színesebbek is. Vannak egészen különleges borok, az Irsai Olivér ritka ezen a vidéken, ám most az is nagyon jó évjáratnak bizonyult.

Galambos László hozzátette, jó alapanyagból gondosan összeállított fűszerezéssel finom forralt bort lehet készíteni. A gazdák jelentős részének sikerült is, a 12 kóstolt italból hatot arany, hármat-hármat pedig ezüst, illetve bronz minősítéssel jutalmaztak. A legízletesebbnek Pintér László korminját találta a zsűri.

– A kormin kedvelt szőlőfajta errefelé, többen is ezt használták alapnak – mondta a nyertes. – Illatos, ezért is jó a forralt borhoz. Én aszalt gyümölcsöt teszek a főzetbe, szilvát, sárgabarackot, almát, valamint szegfűszeggel, fahéjjal ízesítem még. Természetesen cukor is kell hozzá, hogy kellően édes legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában