2019.01.30. 09:00
Így lett Dióskálon a sertésből disznótoros
A sok ínycsiklandó finomság közül talán a húsos sült paprika aratta a legnagyobb sikert a vendégek körében a faluban immár hatodik alkalommal lezajlott disznóvágáson.
A szervező baráti társaság a 240 kilós disznóval. Elöl középen Kun Marcell polgármester, mellette balra Horváth István
Fotó: Varga Lívia
– A savanyú paprikából és friss disznóhúsból készített étek igazi dióskáli specialitás, az itteni disznótorok elmaradhatatlan fogása, amire még a környező falvakból érkezett vendégek is mindig rácsodálkoznak – meséli az egyik szervező, Horváth István, aki ezúttal is oroszlánrészt vállalt a 240 kilós disznó felbontásában, és – a kóstolgatók iránymutatása mellett – ő készítette a hurkát és a kolbászt is.
A faluházban sürgölődő lányok, asszonyok jóvoltából készült még paradicsomos káposztaleves, valamint rántott és sült hús, s szinte minden el is fogyott.
A hagyományoknak megfelelően hajnalban, fél 7-kor kezdődött disznóvágásra Dióskálról és a környék településeiről mintegy 120 vendég érkezett, akiket élő zene szórakoztatott. Horváth István elmondta: az önkormányzat támogatásával, baráti társaságuk által életre hívott programnak terveik szerint jövő februárban folytatása következik.