Szakmai programot tartottak a zsinagógában

2019.01.25. 07:00

Húsz éve kezdte meg működését a Mónika-M Szakápolási és Hospice Szolgálat

Hazánkban a kilencvenes években ismerte meg az egészségügyi szakma az otthoni szakápolás fogalmát. A 80 évnél idősebbek száma 250 ezer körül járt, ma közel dupla ennyien lépték át e kort, és a népességen belüli arányuk közelít az 5 százalékhoz.

Arany Gábor

Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Ez a változás, valamint a kórházi beavatkozásokhoz kapcsolódó ápolási idők nagy mértékű rövidülése felértékelte az otthoni szakellátás szerepét. Ez is elhangzott csütörtökön a zsinagógában azon a szakmai programon, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy az országban az elsők között 20 éve kezdte meg működését a Mónika-M Szakápolási és Hospice Szolgálat.

Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Alapítója, Kerkai Gyuláné elmondta, hogy a megyei kórházban dolgozott osztályvezető főnővérként, s munkája révén ismerkedett meg az otthoni szakápolással. A kórházzal együttműködve indította el a társadalombiztosítás által finanszírozott, az ellátottak számára ingyenes szolgáltatást. Ma már a szolgálat 180 munkatársa 9 megyében havonta 5000 alkalommal látogatja meg a betegeket.

Munkájukat Vigh László országgyűlési képviselő is méltatta, a város nevében pedig Balaicz Zoltán polgármester mondott érte köszönetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában