Verseny

2019.01.10. 15:00

Hagyományos, de új – Milyen lesz Magyarország étele?

„Hazai alapanyagok, hagyományokra épülő ízek!”- e mottó szellemiségében hirdette meg a Magyarország étele versenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete.

Keszey Ágnes

Tavaly Magyarország étele egy ajkai séf, Nótár László Belfegor nevű kreációja volt: ez egy makói hagymás velővel töltött, paprikamártásos szűzlabda, hajdina ropogóssal.

Tavaly rendezte meg először a Magyarország étele versenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete. Akkor volt hatvan éve, hogy 1958-ban kitalálták Budapest bélszínt. Ez, valamint számos más ismert magyar finomság – például a szintén az 1950-es évek vége óta létező somlói galuska – mutatja, hogy születhetnek olyan ételek, melyek elterjednek és kedveltek lesznek. A szervezők szándéka szerint ezen a megmérettetésen is ilyen új kreációk készülnek majd.

- Szerettünk volna egy olyan szakácsversenyt, ahol a hazai vidék is visszaköszön és ahol a szakácsok a hazai alapanyagokra támaszkodva úgy megmérettethetik magukat, hogy az utókor számára nevet szerezhetnek és receptúrákat állíthatnak elő- idézte fel Asztalos István, az Étrend elnöke. A gasztronómiai megmérettetés kiírása szerint fontos szempont, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg az étel. A szakácsok a jelentkezési lap, az általuk kitalált étel receptjével és az előállítási költség kalkulációjával (egy adag étel maximum nettó ezer forint ráfordításával készíthető el) nevezhetnek, január 25-ig. A zsűri a 12 legjobbnak ítélt étel kitalálójának ad lehetőséget, hogy a március végén, a Felcsúti Letenyey Lajos Szakgimnáziumban megrendezendő döntőn elkészítse és bemutassa az étket – erre négy óra áll majd rendelkezésre. A szakácsoknak két kötelezően megadott alapanyagot fel kell használniuk: ez egy biotejföl és darált hús. Ez utóbbi nehezítés, hiszen tavaly szinte mindenki szelet húsokat használt fel.

Tavaly Magyarország étele egy ajkai séf, Nótár László Belfegor nevű kreációja volt: ez egy makói hagymás velővel töltött, paprikamártásos szűzlabda, hajdina ropogóssal.

- Idén szerettük volna magasabbra rakni a lécet, meg kell dolgoznia a szakácsoknak a versenyen a győzelemért. Lényeges és ugyancsak nehézséget jelent, hogy az ételnek beépíthetőnek kell lenni a mindennapokba is. A szakácsoknak fel van adva a lecke: mindez nagy kihívás: az egyszerűségben rejlik a nehézség – emelte ki Asztalos István. A verseny szervezőinek célja az is, hogy minél több étteremben kínálják majd Magyarország ételét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában